HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Környezetbarát lámpa 3D nyomtatással

ferenck 2022.12.20. 08:00

Mivel a fenntarthatóság egyre fontosabb szempont szinte minden iparágban, az anyagfejlesztők jó ideje már nemcsak fémekben és műanyagokban, hanem jóval környezetbarátabb matériákban is gondolkodnak.

A fánál kevesebb „zöld” anyag létezik a Földön, ráadásul 3D nyomtatásra is remekül használható. A Forust binder jetting technológiájával és gépével nagymennyiségű faalapú termék nyomtatható, megfizethető áron. Több projektben használják már, ezek egyike a Cocoon újrahasznosított fatörmelékből printeléssel készült, igencsak dekoratív lógólámpája.

3dnyomtatas_light.jpg

A lámpával egyrészt fenntartható fényforrást, másrészt organikus szerkezetre emlékeztető tárgyat akartak – mindenképpen természetes anyagból – nyomtatni. A végtermék nemcsak környezetbarát, hanem teljesen le is bomlik, ráadásul tényleg organikus formára, történetesen selyemgubókra („cocoons”) emlékeztet.

A kötőanyag-alapú (binder jetting) technikával a lerakott fapor-rétegeket növényi eredetű komplex polimerrel, szövetek és egy csomó növény fontos szerkezeti anyagával, ligninnel kötötték meg. A nyomtatás nagyon gyors, és semmiféle káros hatása nincs a növényvilágra.

A végeredmény 250x460 milliméteres, két típusban kapható, nyomtatás után manuálisan pácolható és megmunkálható, többféle fából, például tölgyből, tikből és dióból készíthető lámpa.

A búra egyben védi is a belső, organikus anyagok és nem mérgező fémek keverékéből létrehozott OLED fényforrást. A felhasznált anyagokat kidobták volna, tehát a Cocoon darab minden szempontból megfelel a környezetbarát termék kritériumainak.

A lámpa túllépés a hagyományos terméktervezésen, és jól szemlélteti az új technológiák fenntartható alkalmazását.

Jövőfény.

Címkék: fa lámpa környezetvédelem környezetbarát nyomtatás binder jetting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5218003846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása