HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Újabb természetes anyagok 3D nyomtatáshoz

ferenck 2022.12.16. 08:00

A növényekben található, hamu nevű természetes ásványok szinte semmit nem változtatnak az additív gyártáshoz tervezett természetes eredetű új összetett anyagok állapotán – derül ki az Egyesült Államok Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumának kutatásából.

A kutatók megállapították, hogy a biomasszában időnként gömbök formájában megtalálható hamu, ha mérsékelt mennyiségben használják, szignifikáns mértékben egyáltalán nem módosít a kukoricatörmelékből, az energiafű évelőből és hőre lágyuló PLA-ből (politejsavból) készült biokompozitok mechanikus tulajdonságain.

3dnyomtatas_oakridge.jpg

Politejsavval összekeverve, a kukoricatörmelékből és energiafűből származó rostok a 3D nyomtatáshoz megfelelő tulajdonságokkal rendelkező biokompozitokat (a 3DP-ben egyre nagyobb előszeretettel használt keverékanyagokat) eredményeznek.

A kutatás alapján a hamugömbök jelenlétével javul a munkafolyamat közbeni anyagáramlás. Az anyagokat extrudálás-alapú 3D nyomtatáshoz használhatják a jövőben.

A kutatók egészen addig elmentek, hogy a kukoricatörmelék biokompozit tizenkét százalék hamut tartalmazott. Szerencsére ez a magas mennyiség sem változtatott jelentősen az anyag mechanikai tulajdonságain (nyomás- és más külső hatások tűrése, szakítószilárdság stb.).

A kutatási eredmények alapján lehetővé válik, hogy a biofinomításból származó, magas hamutartalmú biomassza használatra kerüljön. A fenntartható üzemanyagok és más anyagok előállítási összköltsége csökkenthető így.

Következő lépésben több biomassza-anyaggal fognak kísérletezni, és a kompozitokat nagyméretű printereken fogják tesztelni az Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumban.

Címkék: bio nyomtatóanyagok kompozitok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8118000730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása