HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A kaliforniai erdőtüzek helyszínén nyomtatnak tűzbiztos házakat

ferenck 2022.11.28. 08:00

San Franciscótól több mint háromszáz kilométerre, erdők között fekszik a százezer lakosú Redding. A térséget több erdőtűz sújtotta, a várost évente száznál több pusztítja. A legkegyetlenebb a 2018-as volt, amikor 1100 ház semmisült meg. 270 Reddingben, tizenegyezer pedig a szomszédos Paradise-ban, 16 milliárd dollár kárt okozva.

Az észak-kaliforniai pusztításnak azonban szerencsére hamarosan vége lehet. Reddingben ugyanis áll már az első nyomtatott és valódi betonból készült, azaz a hagyományos építésűeknél sokkal tűzbiztosabb ház.

3dnyomtatas_kalifornia.jpg

A betont a D,fab megoldását használó COBOD és az egyik legnagyobb gyártó, a CEMEX fejlesztette, az anyagiakat a város biztosította hozzá, míg a kivitelezés a helyi 3DP-vállalkozás Emergent3D munkája, a print a COBOD piacvezető BOD2 rendszerével történt.

Az „Erdőtüzet Helyreállító Ház” új lehetőségeket nyit meg Észak-Kaliforniában a tűznek ellenálló, megfizethető árú házépítésre. A 3D betonnyomtatás nemcsak tartósabb otthonokat garantál, hanem nagyobb tervezői szabadságot is ad, valamint hatékonyabb az energia- és az anyagkezelése, mint a hagyományos technikáknak.

3dnyomtatas_kalifornia0.jpg

Három hálószoba, két fürdőszoba van benne, az alaprajz módisítható. Benjamin Albertson építész a lakók maximális kényelmét figyelembe véve tervezte: a nagy dupla ablakok a hátsó kertre néznek, megőrizve a lakók nyugalmát, ugyanakkor az optimális fényviszonyokat is biztosítják. Az elegendő természetes fényről a mennyezetig érő és a nyitott tér érzetét keltő üveg gondoskodik. A falak ívei organikusak, az épület kívülről-belülről egyaránt tetszetős.

A szögletes, egyenes és nagyon konkrétan definiálható megoldásokkal szemben, a 3D nyomtatás garantálja ezt a tervezői és kivitelezői szabadságot. A falak 4687 dollárba kerültek, a nyomtatás harminc óráig tartott.

Az Emergent3D már az elsőt másoló, következő házon dolgozik a városban. A kivitelezéshez megkapták az érintett hatóságok engedélyét, hamarosan újabb hét épület várható, Paradise-ban is.

Címkék: beton épületnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7017986086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása