HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Oxigén-hidrogén mikrokeverőt nyomtatott közösen a Shell és a GE

ferenck 2022.11.22. 08:00

A Shell International és a GE Additive a frankfurti Formnext 2022-n mutatta be közös munkájukat, egy, additív gyártótechnológiával, 718-as nikkelötvözetből készült 296 milliméter magas, 484 milliméter átmérőjű, komplex oxigén-hidrogén mikrokeverőt.

A keverőt a GE Additive Concept Laser M Line rendszerén, a Shell amszterdami energetikai létesítményében (ETCA), 3D nyomtatás workshopon hozták létre. A 3DP műhelyben prototípusokat és működő alkatrészeket egyaránt készítenek. A vállalat ügyel arra, hogy a 3D nyomtatási lehetőségek közel legyenek a kutatásfejlesztésekhez és a partnercégekhez.

A k+f részleg kihasználva a lehetőségeket, és a technológia nyújtotta tervezési szabadságot, folyamatosan dolgozik a piacon még elérhetetlen darabokon, és az energia-átmenetet támogatva, igyekszik megoldani új technikai kihívásokat.

3dnyomtatas_shell_ge.jpg

A mixerrel az M Line sebességét és korlátait akarták tesztelni. A GE-vel közösen döntötték el, hogy az additív gyártást nagy és bonyolult objektum előállítására fogják alkalmazni, és a tárgyba más megoldásokkal nehezen megvalósítható vagy kivitelezhetetlen csatornákat is beleintegrálnak. Az oxigén-hidrogén mikrokeverő tökéletesen megfelelt a két nagyvállalat közös elképzelésének.    

A végső tervet a GE Additive müncheni csapata dolgozta ki. Nagy és komplex objektum, a hidrogénnek és a sűrített oxigénnek készült csatornákkal. Az eredeti elképzelésen többször módosítottak, a darab szerkezetét és formáját nem egyszer újragondolták.

A mostani mikrokeverők (hidrogén-oxigénégők) jellegzetesen hengerformájúak. Ez a kialakítás garantálja tartályok, csövek és fúvókák bonyolult, de pontos elrendezését. Ahhoz, hogy a szerkezet még komplexebb legyen, a GE kutatói nagy kúpos formát, lapos helyett ívelt szerkezetet választottak, masszívságát pedig rácshálózattal növelték.

Az ihletet a természetben tapasztalható mértani rend és szimmetria, különösen a virágokban és szirmokban is érvényesülő Fibonacci-sor jelentette. A körkörös mintázatba épített, több mint 330 fúvókát a pollenek virágfejben történő formálódása inspirálta, és maga a kúpforma is a virágszirom formáját utánozza.

Az utómunkálatokat szintén a Shellnél végezték, és nagy könnyítést jelentettek a porok eltávolítására tervezett lyukak.

November elején végeztek a munkákkal, a mixer a rendezvény után visszakerült a Shell amszterdami létesítményébe.

Címkék: ipar nikkel GE Shell

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7017982334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása