HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Itt a környezetbarát nyomtatott elektromos bicikli

ferenck 2022.10.27. 08:00

Egyre több elektromos kerékpárt látunk a nagyvárosokban, és valószínűleg még többet fogunk a közeljövőben; rendeltetésük, hogy az autók helyettesítésével, számuk csökkentésével, környezetbarátabbá tegyék a közlekedést.

Az amerikai Light Electric Vehicle Association statisztikái alapján az USA 2021-ben 790 ezer e-kerékpárt importált. Ez a szám jelentős növekedés a 2020-as 463 ezerhez képest. Még egy adat: úgy tűnik, hogy az országban többet vesznek belőlük, mint az elektromos autókból.

Világviszonylatban hasonló a helyzet.

3dnyomtatas_bike.jpg

A belgiumi Shadow startup három éve dolgozik természetbarát elektromos kerékpáron. A jármű azért is „zöldebb” közlekedési eszköz, mert additív gyártással készül.

Az M1 nevű – első – változat árusítását a napokban kezdték meg. Vázát széndioxid-semleges, biológiailag lebomló biopolimerből hozták létre meg nem nevezett, FFF-technikával működő, nagyméretű 3D nyomtatón. Tehát a bicikli, az előállítási technika és az anyag is egyaránt „zöld”, ráadásul a fejlesztés, a gyártás és az összeszerelés is Belgiumban történik, és így csökkennek a szállítási költségek, valamint a szállítással járó környezetszennyezés veszélye sem áll fenn.

Kiegészítőkkel együtt 70, illetve 100 kilométeres változat is van. Kérdés, hogy az elemmel melyikre töltik fel. Maga az elem szintén helyi gyártmány, előállítási költségein sokat spóroltak.

A gyártást a tervezőszoftverrel kezdték, a felhasználó biometrikus adatai ismeretében alakítják ki a nyomtatott vázat.

„A 3D nyomtatás forradalmi technika a tervezésben. Lehetővé teszi a felhasználó alakjához passzoló, hosszú ideig működőképes kerékpárok létrehozását. A biometrikus adatoknak köszönhetően, minden egyes Shadow bicikli személyre szabott” – jelentette ki Adrien Pire, a startup alapítója.

A biztonságot a hidraulikus fékek garantálják, vannak sárvédők, és természetesen a nyerget is a felhasználó méretére alakítják ki.

70 kilométeres változatban 2499 euróba kerül, a kiszállítás jövő februárban várható.

Címkék: közlekedés kerékpár környezetvédelem

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9717961816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása