HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Sokkal gyorsabb lesz a műgyanta-nyomtatás

ferenck 2022.10.10. 08:00

Stanfordi mérnökök, köztük az egykori Carbon-alapító Joseph DeSimone, új nyomtatóeljárást dolgoztak ki, amellyel a mai leggyorsabb, nagyfelbontású műgyanta-nyomatokat létrehozó 3D printereknél is legalább ötször, legfeljebb tízszer hamarabb elkészül a print. De ez még nem minden, mert a felhasználók többféle műgyantát is használhatnak egyszerre.

Az új módszer, az iCLIP (injection continous liquid interface production) a még 2015-ben, szintén De Simone és kollégái által kitalált CLIP legújabb változata. A technológiát azóta átnevezték, ma is új nevén, DLS-ként, azaz digitális fényszintézisként ismert.

3dnyomtatas_iclip.jpg

A Carbont a DLS feltalálása után alapították, a vállalat tevékenysége ezen a technikán alapul. DeSimone már nem vezérigazgató, hanem 2019 óta az igazgatótanácsot vezeti, és folyamatosan innovatív ötletekkel áll elő, mint például a hagyományos CLIP és a műgyanta újfajta alkalmazásának (az anyagot printelés közben ott kell csak aktívan használni, ahol szükséges) kombinációja.

Az iCLIP UV-fényt használó polimerizáló technika, a CLIP egyes korlátait igyekeznek felszámolni vele. Például a fotopolimerizáció során az adhéziós erőket csökkentő, közömbösítő oxigénréteggel („halott zónát”) is dolgoznak.

Műgyantanyomtatásnál ismertek ezek az erők, megszüntetésükkel jelentős mértékben növelhető a nyomtatás sebessége.

A kutatók a technológia harmadik generációjáról beszélnek. A korábbiak másik komoly hiányosságaként a viszonylag alacsony viszkozitású műgyantákat, a többanyagos nyomtatás kivitelezhetetlenségét említik. Pontosan ezek az anyagok miatt volt lehetetlen feladat.

Az új eljárással ez a korlátozó tényező is a múlté. Az eddigi adatok alapján az adhéziós erők kb. két nagyságrenddel csökkennek, a plusz műgyanta a gépre szerelt injekciópumpa segítségével pont oda és csak oda rakható le, ahol leginkább kell.

Következő lépésben a technológiát optimalizáló szoftvert fejlesztenek. 

Címkék: műgyanta Carbon nyomtatóanyagok nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8417949204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása