HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott villamosmegálló Prágában

ferenck 2022.09.23. 08:00

Átalakították Prága egyik villamosmegállóját, a hetedik kerületi Stromovkát. Az új megálló különlegessége, hogy a pad és a tetőszerkezet egy része 3D nyomtatással készült. A printelési folyamat mindössze 36 óráig tartott. Az átadásra szeptember második hétvégéjén került sor.

Csehországban ez az első (részben) nyomtatott villamosmegálló.

A munkát a prágai So Concrete végezte, és mint a cég neve is elárulja, betonban utaznak. A nyomatokat ingyen bocsátották a város rendelkezésére. A betonból készült kényelmes pad különlegessége, hogy tízszer masszívabb a hagyományos betonnál, azaz valóban ultraerősnek tekinthető.

3dnyomtatas_praga.jpg

Adam Scheinherr, a prágai önkormányzat közlekedési szakpolitikusa szerint a 3D nyomtatás sokat adhat a városnak.

„Ennek a betonfajtának és a 3D nyomtatásnak az egyesítése új módszer arra, hogy csak ott használjunk betont, ahol nélkülözhetetlen. A projektekhez való hozzáállás változását jelenti, és a fenntartható fejlődés feltételeinek megfelelő irányvonalat jelöl ki. Ne pazaroljuk az egyre ritkább energiát és erőforrásokat” – nyilatkozta Scheinherr.

Tehát Prágában is megjelent a 3D nyomtatással támogatott környezetbarát és gazdaságilag is hatékonyabb építkezés. A megálló esetében, más eljárásokkal összehasonlítva, az anyagoknak csak a hatvan százalékát használták el, és az emberi munkát is minimalizálták.

A nyomtatás végeztével, a So Concrete szállította a helyszínre a nyomatokat, és ott szerelték össze őket. A 3DP-t nem használták a teljes építési folyamatban, a tervet mesterséges intelligenciával optimalizálták, emberi munkára csak a végső módosításoknál volt szükség.

Karbantartásra sem lesz nagyon szükség, mert a tetőzethez használt anyag sokáig, száz évig vagy még tovább bírja. Tartósságáról árulkodik, hogy gátakhoz használják.

A városvezetés biztos abban, hogy nem ez az utolsó nyomtatott építmény Prágában. Már egy új gyalogoshidat és két meglévő híd felújítását tervezik a technológiával.

Címkék: közlekedés beton mesterséges intelligencia anyagtudomány épületnyomtatás innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1917935206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása