HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Hogyan nyomtassunk fából?

ferenck 2022.09.06. 08:00

A 3D nyomtatás egyre népszerűbb gyártási módszer bútorok, szerkezeti elemek, épületek tervezésénél, kivételezésénél, és szerencsére egyre több a szakterületi innováció.

A Jeruzsálemi Héber Egyetemen például a fával történő nyomtatást igyekeznek megújítani. Speciális eljárást dolgoztak ki, a fát gyanta formában használják, hogy a nyomatot megváltoztassák, miután az elveszítette nedvességét. Az új faanyag komoly hatással lehet a bútorgyártásra, a bútorok mások lehetnek, mint amilyennek ismerjük őket.

3dnyomtatas_fa.jpg

Munkájukat az Amerikai Kémiai Társaság augusztus 21. és 25. között tartott őszi eseményén mutatták be.

Szerkezete és a sejtek elrendezése miatt, a fa természetes tulajdonsága, hogy száradás utánra megváltozik az alakja. E jellegzetessége miatt a kutatók egyméteres tálat printeltek belőle.

A fa nyomtatóanyagot kör alakban printelték, és a kör végei, száradás után, egyenesen álltak. A kutatók elmondták, hogy elképzeléseik kiindulópontjához, a természethez akartak visszatérni, és a fa tökéletes matériának bizonyult a koncepció megvalósításához.

Az anyagfejlesztéshez más projektekből fennmaradt fahulladékot gyűjtöttek össze. „Faliszt” néven ismert mikrorészecskékből áll, cellulóz nanokristályokkal és xiloglukánnal (hemicellulose), amelyek természetes növényi kötőanyagok, így nem véletlen, hogy a végeredmény teljes mértékben környezetbarát, vízalapú „tinta.”

Miután elkészültek vele, ki kellett dolgozni az ilyen típusú alkalmazások optimális nyomtatási paramétereit. Több tesztet követően kiderült, hogy a printelés sebessége és a nyomtatott csíkok orientációja fontos szerepet játszanak a nyomat átalakulásában. A printelési paraméterek meghatározzák a fa száradás utáni „viselkedését.”

Több darabot, köztük konyhai eszközöket és bútorokat is kiviteleztek már a technológiával, és a kutatók természetesen folytatják a fejlesztéseket. Be akarják bizonyítani, hogy egyes paraméterek, például a nedvesség módosítása miatt megint képesek megváltoztatni a fa formáját.

Címkék: fa bútor nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7717922655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása