HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kerámia bevonatú fúvóka 3D nyomtatáshoz

ferenck 2022.08.22. 08:36

A Dániai Műszaki Egyetemen alakult TRD Surfaces különleges fúvókát mutatott be szálhúzással működő 3D nyomtatókhoz. Az acél megkeményítésére specializálódott cég a felsőoktatási intézményben kitalált felülettechnológiával dolgozik.

Az eljárás során kerámiaalapú bevonatot használták, korábban nagy dieselmotorokra és ipari méretű vízfúvókákra, most pedig a fitbit nevű, 3D printerekhez való fúvókákra alkalmazták sikeresen.

3dnyomtatas_nozzles.jpg

A fejlesztők elmondták, hogy egyrészt bizakodtak a nyomtatószálakkal kapcsolatban, a szerszámacéllal szemben viszont kételyeik voltak. Azért, mert ez utóbbi áramvezető-képessége nem versenghet a sárgarézével vagy a wolfram-karbidéval.

A fúvóka tesztelésénél mégis kellemes meglepetés érte őket. A sárgarézzel és a wolfram-karbiddal összehasonlítva, gyengébb teljesítményre számítottak. Aztán azt tapasztalták, hogy a hővezetés kétszer magasabb, mint a sárgarézé, sőt, még a wolfram-karbidnál is jobb.

Az ok? A fúvóka felületét különleges kerámiaanyaggal, krómkarbiddal vonták be. A bevonat ugyan nagyon vékony, de ennek ellenére jelentős mértékben hozzájárul a fúvóka által a nyomtatószál irányában végzett hőátadáshoz.

Egy másik meglepetés egy sikertelen nyomtatás után érte őket. Megolvadt műanyag borította be a gép adott részét. Ilyenkor általában hosszadalmas tisztítás következik, most viszont a műanyag azonnal levált.

Többszöri tesztelés után a kutatók rájöttek, hogy a krómkarbid felület egyedi tapadásgátló képességgel rendelkezik. Ez pedig azt is jelenti, hogy a fúvóka sokkal könnyebben tisztítható, minimálisra csökken benne az anyagok felhalmozódása. Még a belsejében is van bevonat, amelynek a tapadásgátló tulajdonsága csökkenti az eltömődés kockázatát.

„Egy fúvóka minden printhez” – hirdeti a cég.

Címkék: nyomtatók

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr417911647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása