HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

2030-ig jelentősen növekszik az elasztomer-piac

ferenck 2022.08.01. 08:00

Az amerikai Report Ocean kutatószervezet tanulmányt tett közzé az elasztomerek növekedő jelentőségéről a 3D nyomtatás üzleti világában. Becslésük szerint 2030-ra 1,389 milliárd dolláros piaci szegmensről beszélhetünk, 2020 és 2030 között 22,5 százalékos átlagos évi növekedéssel.

Az egészségügy és a gépjármű-ipar a gyors fejlődés két legfontosabb motorja. Azért lehetnek azok, mert az elasztomerek a két nagyon igényes szektor számára is több érdekes tulajdonsággal rendelkeznek.

3dnyomtatas_elasztomer.jpg

A polimerek nagycsaládjába tartozó anyagcsoportot elsősorban gumiszerű rugalmasság jellemzi. Ezért képesek komoly deformációkat is elviselni, és a torzulások is korrigálhatók, általában nincs szó visszafordíthatatlan károsodásról.

Terméktervezők gyakran bekalkulálják, hogy az elasztomerből készült darabok, például autógumik rezgéseket srb. jól tűrnek. Ezeket az anyagokat nagyon össze sem lehet nyomni, így nagyon előnyösek tömítések gyártásához. A gyártók körében az elasztomerek a legnépszerűbb anyagok közé tartoznak.

A hőre lágyuló elasztomerek (TPE) az orvosi és a gépjárműszektor mellett fogyasztói termékek, például sportfelszerelések gyártásához is ideális anyagok.

A növekedéshez a covid pandémia szintén hozzájárult. Elég egyértelmű, hogy miért: maszkokhoz és tesztekhez is tökéletes anyag. A megnövekedett kereslet miatt sokszor használták nyomtatáshoz.

A szilikon elasztomerek piaca szintén gyorsan fejlődik.

Az iparági szereplők közül a 3D Systems és a Carbon járul leginkább hozzá a növekedéshez, Utóbbi négyféle elasztomer műgyantát, köztük biokompatibilis anyagokat is kínál. Például egyes Adidas cipők talpaihoz is elasztomert használnak. Mindezek miatt semmi meglepő nincs abban, hogy a legnagyobb piac az észak-amerikai.

A fejlődés fő hátráltatója az elasztomerek drágasága.

Címkék: trendek anyagtudomány polimer nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9817893753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása