HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Hogyan működik a MeshLab?

ferenck 2022.07.15. 08:00

Gyakran előfordul, hogy ki akarunk nyomtatni egy, vagy saját magunk által készített, vagy a weben talált STL-fájlt, azt hisszük, minden rendben, de a rendszer hibát jelez, a fájl valamiért nem működik.

Mit tegyünk ilyenkor?

3dnyomtatas_meshlab.jpg

Szerencsére a probléma ma már több szoftverrel megoldható, az STL-fájl kijavítható. Ezek egyike az ingyenes, nyílt forrású MeshLab több eszközt kínál a felhasználónak különféle feladatokhoz: a fájl megtisztításához, kijavításához, szerkesztéshez, mindenféle 3D háló konvertálásához.

A MeshLab bármikor letölthető, telepíthető, Windows, Mac és Linux operációs rendszerek alatt egyaránt fut.

A program eredeti változatát 2005-ben fejlesztették a Pisai Egyetemen, aztán többször finomítottak rajta. A fejlesztők végig professzionális célokra könnyen használható, a hatékony gyártást segítő, a fenntarthatóságot az additív gyártás promotálásával érvényre juttató szoftverben gondolkoztak. E célok érdekében egyre több funkcióval bővítették, míg el nem jutottak a mai ismert Meshlabig. Legújabb változata a MeshLab 2022.02.

Ugyan sok funkciója van, de leggyakrabban STL-fájlok gyors és egyszerű javítására használják. Miután megnyitottuk, a javítandó fájlt vagy manuálisan vagy „fogd és vidd” (drag-and-drop) módszerrel a programba importáljuk. Ezt követően látjuk a fájl 3D változatát, majd a javítás menüt használva, több opció közül választhatunk.

Mindezek mellett több kiegészítő funkciót szintén alkalmazhatunk, amelyek azért jók, mert így elkerülhetjük, hogy más programokkal is dolgozzunk a nyomtatás előkészítéséhez. Integrált 3D modellezés, színező, felülvizsgáló filterek mellett egyéb eszközök is rendelkezésünkre állnak a 3D szkennelt adatok hibamentes feldolgozásához.

A fájl kijavítása mellett az optimalizálás is fontos szempont, amelyhez viszont már több előzetes tapasztalat szükséges, ez már haladó szint.

Címkék: szoftver open source

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1517880747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása