HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A világ első nyomtatott nukleárisüzemanyag-törmelék szűrője

ferenck 2022.06.20. 08:00

A nukleárisenergia-termeléssel – üzemanyag-ellátással, tervezéssel, kivitelezéssel, karbantartással, atomerőművek ellenőrzésével – foglalkozó, Cranberry Township (Pennsylvania állam) székhelyű Westinghouse két Északi Forróvizes Reaktor (BWR) egységben, a finnországi Olkihnoto 2-ben és a svédországi Oskarshamn 3-ban nyomtatott nukleárisüzemanyag-törmelék szűrőt telepített.

A telepítések egyértelmű célja a reaktorok üzembiztosságának további növelése.

3dnyomtatas_filter.jpg

A Westinghouse 130 éves története újítások hosszú sorozata. Az alapító, George Westinghouse hozta kereskedelmi forgalomba a váltóáramot, amellyel egyszer, s mindenkorra megváltoztatta az elektromos szolgáltatásokat. A nagyvállalat építette a világ első kereskedelmi célú nyomás alatt álló vízreaktorát. Ma 430 atomreaktor használja a Westinghouse technológiáját.

A StrongHold AM szűrőket a létesítmények működtetőivel közösen hozták létre. Teljes egészükben 3D nyomtatással készültek, továbbfejlesztették a rögzítési funkcióikat, hogy megakadályozzák törmelékek bejutását az üzemanyagcellába, amellyel potenciálisan károsíthatják burkolatot. Ezek a károk nem tervezett és igen költséges leállásokat okozhatnak, az így felmerülő biztonsági kockázatok szükségtelen pluszkiadásokkal járnak.

A károk csökkentése értelemszerűen nagyon pozitív hatással van a reaktorok működésére.

Az üzemeltetők elmondták, hogy felbecsülhetetlen tapasztalatokat gyűjthetnek nyomtatott fémalkatrészek használatáról. Szerintük ezek a tapasztalatok a jövőben egyre fontosabbak lesznek.

Szintén kiemelték a partnerek jelentőségét, növelni akarják a számukat. Az additív gyártással termékei lehetőségeit növelő Westinghouse pont ilyen együttműködő partner.

Mivel kategóriájában a StrongHold AM installálása világpremiernek számít, az additív gyártótechnológiával történő kivitelezés fontos lépés a még biztonságosabb és megbízhatóbb BWR-ek felé vezető úton.

Címkék: atomipar fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4717860597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása