Manapság nagyon sokféle világversenyt rendeznek, így cseppet sem meglepő, hogy létezik Tiramisu Világkupa (TWC, Tiramisu World Cup) is. Az viszont már igen, hogy a földkerekség legjobb tiramisja printelhető, 3D nyomtatással újraalkotható.
A nyomtatásra az észak-olasz Treviso városában, a spanyol Natural Machines Foodini 3D ételnyomtatójával került sor. Az Európai Unió által támogatott projektet a vállalat tavaly mutatta be a gasztronómiai verseny szervezőinek.
Egyre több hír jelenik meg a 3D ételnyomtatásról, de még mindig kuriózumnak számít, és távol van a mainstreammé válástól. Ennek ellenére sokasodnak a megoldások, a piacon is megjelennek printelt kaják, egyes éttermekben pedig – kiegészítőként – a konyhában is használnak nyomtatókat.
Az ételnyomtatás viszont még nem elfogadott, sokan viszonyulnak szkeptikusan hozzá. Leggyakrabban printelt vegán kaják kerülnek a hírfolyamokba, de csokit és más édességeket is nyomtattak már.
Ezúttal a technológia segítségével alkották újra a népszerű desszertet, és kiderült: a világ legjobb tiramisuja is nyomtatható. Ez a változat Stefano Serafini olasz cukrász munkája. Több kísérletet végzett, változatos recepteket teszteltek. Az alapötlet a Foodini használata volt.
Rétegről rétegre haladva, különféle keverékek és karakteres textúrákat hoztak létre mindaddig, amíg a tiramisu el nem készült.
„A tiramisu versenykörnyezetben és az olasz gasztronómián belüli promótálása és a díjnyertes sütemény 3D nyomtatással történő további népszerűsítése volt a főcél” – nyilatkozta a nyomtatóját miniatűr kajagyárként definiáló Emilio Sepulveda, a Natural Machines társalapító-vezérigazgatója.
A cukrász saját krémjét használta az eredeti recept újraalkotásához. A gép ugyanazokkal az összetevőkkel dolgozott, és a sütemény formája is ugyanolyan lett.
„A 3D nyomtatás lehetővé teszi, hogy a világ bármely pontján az eredeti recepthez hasonlót hozzunk létre” – jelentette ki Francesco Redi, a TWC alapítója.