HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Műhold-antennanyomtatás a világűrben

ferenck 2022.05.31. 08:00

A Mitsubishi az autóiparon kívüli területeken is régóta aktív, a japán nagyvállalat például az additív gyártótechnológiát is gyakran alkalmazza. Nemrég jelentette be a fényérzékeny műgyantát és az ultraviola fényt kombináló, a világűr vákuumában műholdantennák printelésére használható új 3D nyomtatótechnikáját.

A frissen fejlesztett folyékony műgyantával, a Mitsubishi elsősorban kicsi és olcsó úrhajó-alkatrészeket tervez készíteni, köztük reflektorokat nagyteljesítményű antennákhoz, űrjármű-szerkezeteket stb. Ezek az eszközök kisebbek és vékonyabbak lesznek.

3dnyomtatas_mitsubishi_1.jpg

Egy műholdas, űrhajó-antenna tervezését három szempont határozza meg: nagy nyereség, komoly sávszélesség, kicsi tömeg. Ezek általában kizárják egymást, például a maximális erősítéshez és sávszélességhez nagy rekesznyílás kell, a gazdaságos, űrbeli használat miatt az antennáknak viszont továbbra is kicsinek és könnyűnek kell lenniük, máskülönben nem férnek el a hordozórakéta belsejében.

Itt jön képbe a Mitsubishi innovatív megközelítése. Műgyanta-alapú gyártással ugyanis minden követelménynek megfelelő antenna készíthető.

A kivitelezéshez saját printert használnak. A gép a világűrben is működik, alacsonyabb fogyasztás mellett nyomtathatók rajta antennák. Ezeknek a szerkezeteknek több előnyük van: méretüket nem korlátozza a gyártótechnika, tömegük és szélességük csökkenthető, és így a műhold tömege is kevesebb, ami a fellövés költségeit is csökkenti.

Az új technológia legnagyobb előnye azonban egyértelműen az, hogy a fényérzékeny műgyanta extrudálásra és megmunkálásra is alkalmas a vákuumban. Kereskedelmi forgalomban beszerezhető műgyantákkal ez lehetetlen.

Címkék: világűr műhold antenna műgyanta Mitsubishi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8617842211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása