HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Rakétamotorok 3D nyomtatással

ferenck 2022.04.07. 08:00

Az űrtechnológiára, azon belül nyomtatott energetikai megoldásokra specializálódott amerikai (Albuquerque, Új-Mexikó) X-Bow (cross-bow) szilárd tüzelőanyagú rakétamotorokat és egy sor, orbitális és szuborbitális pályára egyaránt alkalmas kisméretű hordozórakétát dob a piacra.

A cég ügyfélköréhez az amerikai űripar meghatározó szervezetei, például a légierő kutatólaborjai, az AFWERX, a Los Alamos és a Sandia Nemzeti Labor, valamint a Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége, ismertebb nevén a DARPA tartoznak.

3dnyomtatas_xbow.jpg

Új 3D nyomtatótechnológiájával az X-Bow az iparág olyan meghatározó vállalatai közé került, mint Elon Musk SpaceX-e, a Launcher és a RocketLab. Közös bennük, hogy a sugárhajtómű-gyártótechnológiai folyamatokban mind alkalmazza a 3D nyomtatást.

A 2016-ban alapított X-Bow a kezdetek óta nyomtatott rakétamotorok tervezésére és fejlesztésére összpontosít. Ezek a szerkezetek sokkal olcsóbbak, mint a hagyományosak. Az új sorozat nagyon flexibilis, megbízható és reagál a környezetre.

A fejlesztésekkel a vállalat a gyors rakétaépítés új korszakának egyik képviselője, ami azért figyelemreméltó, mert az utóbbi időben a területen alig történt szignifikáns technológiai innováció.

Technológiák és folyamatosan javuló gyártómodell egyedi kombinációjával igyekeznek a meglévő piacot kiszolgálni, s egyben újakat kialakítani. Nyomtatótechnológiájuk jó eséllyel gyorsan megújítja a szilárd meghajtású űrszerkezetek és a kapcsolódó energetikai piacot. Kb. akkora forradalomra számítanak, mint amennyire a SpaceX forradalmasította az indítás, a rakéták kilövése körüli szegmenst.

Az additív gyártással történő szilárd motorok előállítása a küldetésük – mondta Jason Hundley vezérigazgató. Kormányzati és kereskedelmi ügyfelek számára egyaránt elérhető termékcsaládjukba hajtóanyagok, motorok és indítószolgáltatások tartoznak. Hundley az aktuális csúcstechnológiát használó, valódi huszonegyedik századi megoldásokról beszél, amelyek eddig fájóan hiányoztak az űriparból.

Szakemberek szerint az X-Bow diszruptív technikái felrázzák a kialakulóban lévő űrgazdaságot.

Címkék: motor rakéta űripar

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9917787910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása