HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással tanulmányozzák a szívműködést a Minnesota Egyetemen

ferenck 2022.03.25. 08:00

Az oktatás és az orvostudomány egyaránt sokat profitál a 3D nyomtatás által nyújtott, folyamatosan bővülő lehetőségekből. Ezt a tendenciát erősíti az egyik legnagyobb printergyártó, a Stratasys adakozása.

A cég a Minnesota Egyetem Orvosi Iskolájához tartozó Látható Szív Laboratóriumnak adományozott J750 Digital Anatomy, MakerBot METHOD X, illetve SKETCH 3D printereket. Bizakodnak, hogy a gépek segítenek a diákoknak a technológia orvosi használatának elsajátításában, a szív anatómiájának jobb megértésében.

3dnyomtatas_sziv_3.jpg

Nyomtatott anatómiai modellek oktatási, egészségügyi, például sebészeti felhasználásában nincs semmi új. Minél jobb a technológia, a modellek annál részletesebbek, ma már hihetetlenül pontos nyomtatott modellek is léteznek, amiben, figyelembe véve a technológia gyors fejlődését, persze semmi meglepő nincs.

Az anyag-sugárzás, az anyag rétegről rétegre történő lerakása sokat segít nemcsak a színek, hanem a textúrák utánzásában is. A Stratasys pont ezt kínálja a laboratóriumnak.

Paul Iazzo, az egyetem egyik kutatója elmondta, hogy a printereket nagyon hasznosnak tartják a munkájukhoz.

„A nagyfelbontású 3D nyomtatást alkalmazó kevert valóság jelentősen növeli a gyakornokok, kutatók, egyetemi hallgatók, biomedikális mérnökök és mások lehetőségeit” – nyilatkozta.

A Stratasys több egyértelmű előnyre hívja fel a figyelmet: az oktatásban a pontos modellek és a szívműködés jobb megismerése mellett, a diákok azt is megtanulják, hogy a technológia miként segíti gyakorlati munkájukat, például sebészi műtéteket. Pácienseknek mutatható és értethető meg velük közvetlenül, vizualizálva, hogy milyen folyamatok zajlanak le a szervezetükben. Mivel az USA-ban mintegy 900 ezer évi beavatkozás történik, a 3DP sokat segít a mortalitási ráta csökkentésében. A jövőben sajnos még több műtét várható, így a pontos modellek értéke felbecsülhetetlen, nekik köszönhetően a sebészi műtétek is rövidebb ideig tartanak. Így a technológia költséghatékonyabbá teszi a kórházak és más egészségügyi intézmények működését.

Az oktatás és a sebészet mellett, a 3DP új orvosi műszerek fejlesztésében is fontos szerepet játszhat, és segít az Emberi Szív Anatómia Minnesotai Atlasza kidolgozásában. A gyűjtemény nyolcszáz szíve 3D nyomtatással oktatási, tesztelési vagy műszerkészítési céllal újra-alkotható.

Címkék: oktatás orvosi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr917606950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása