HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás és a tűzálló anyagok az atomerőművek jövője?

ferenck 2022.03.07. 08:00

A legmagasabb szintű nukleáris biztonsággal és atomenergiával foglalkozó amerikai USNC (Ultra Safe Nuclear Corporation) együttműködési szerződést kötött az Egyesült Államok Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumával (ORNL). A laboratórium új additív gyártóeljárását fogják használni atomerőművek egyes komponenseihez, tervezésükhöz.

A binder jetting fémnyomtató eljárás és a tűzálló anyagok alkalmazása a kulcs. Ezek az anyagok az extrém hőmérsékletnek is remekül ellenállnak, nem romlanak, nem kopnak, gyorsan és olcsón dolgozhatók ki belőlük bonyolult formák.

Az USNC termikus és elektromos reaktort fejlesztett, amelyet Mikromoduláris Reaktornak (MMR) neveztek el. Az USA-nak és Kanadának még jóvá kell hagynia, de ha minden a tervek szerint megy, ez lesz a világon az első, a nukleáris fúzió elve alapján működő erőmű.

A fejlesztéseket felgyorsítandó, az USNC az additív gyártást, elsősorban a labor által kínált technológiákat használja. A nukleáris iparban nem ők az elsők, akik élnek a 3D nyomtatás adta lehetőségekkel, és ebben az ORNL is fontos szerepet tölt be.

3dnyomtatas_atomreaktor.jpg

A maiaknál hatékonyabb energiarendszerekkel foglalkozó programjuk (Transformational Challenge Reactor Demonstration, TCR) erről szól, és a 3D nyomtatás is központi helyen van benne.

Az USNC elmondta: a reaktor egyik alkatrészéhez szilíciumkarbidot használtak. Ez a kerámia a hővel és a sugárzással szembeni ellenállásáról ismert, klasszikus megdolgozása viszont túl bonyolult és drága, pláne, ha komplex geometriákban gondolkozunk. Binder jetting technikával és egyes gázok szivárogtatásával viszont megoldhatók a problémák, ráadásul a labor által kidolgozott 3DP technikák kompatibilisek az erősen tűzálló anyagokkal.

Kurt Terrani, az USNC vezetője szerint ez az additív gyártás „Szent Grálja” – gyorsabban gondolkodunk, korábban nehezen kivitelezhető vagy megvalósíthatatlan geometriákat tudunk létrehozni vele. Azt viszont nem tudjuk, hogy milyen komponensekről van szó.

A cég az Oak Ridge közelében lévő ipari parkban tervez egy új, első körben pilotprojektként működő üzemanyaggyártó létesítményt üzemeltetni, és a közelség miatt, a partnerek között nyilvánvalóan a jövőben is lesznek komoly 3DP-alapú együttműködések.  

Címkék: jövő atomerőmű atomipar binder jetting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4216823276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása