A nevével tevékenységi köréről rengeteget eláruló izraeli MeaTech 3D bejelentette a világ eddigi legnagyobb, 104 grammos nyomtatott steakjét. Eddig még senki nem printelt ekkora húspótlékot.
A cég saját új bioprinting módszerrel, valódi sejtekkel dolgozva érte el a gasztronómiatörténeti mérföldkövet. A terület egyébként is dinamikusan fejlődik, ráadásul a hírverés is folyamatos körülötte. Érthető okokból: a nyomtatott húsok fontos lépés a nagyüzemi állattartás felszámolása, az állatokkal szemben elkövetett kegyetlenségek megszüntetése felé, másrészt a jelenlegi állattenyésztés által okozott környezeti problémákra is egyfajta válaszként értelmezhető.
A steakhez szarvasmarha őssejteket izoláltak mintákból, majd megszaporították és biotintává alakították őket. A biotinta jól használható a MeaTech saját fejlesztésű 3D biorinterével.
A tintákat a steak szerkezetéről készített digitális tervrajz alapján nyomtatták, és inkubátorba tették, hogy növekedjenek, érjenek. E folyamat során jól el lehetett különíteni egymástól a zsír- és az izomszöveteket, amivel a steak sokkal élethűbb.
A cég elmondta, hogy a 3D bionyomtatás a legjobb módszer a steakben lévő komplex szövetminták újraalkotására, és ezért döntöttek a technika mellett. Bíznak benne, hogy ezzel újabb lépéssel közelebb kerültek a végcélhoz, a hagyományos steak helyettesítéséhez. Módszerük különlegessége, hogy a sejtalapú dolgok és nem a nem húsalapú összetevők maximalizálásával igyekeznek ezt elérni.
Ez a megközelítés nagyon egyedi a húshoz hasonló növényi fehérjék használatán alapuló szektorban. Eljárásukat be is adták szabadalmi oltalomra: a csirke és más steakeket valódi sejtekből készítik.
A bionyomtatott steakek egyik előnye, hogy gyorsabban előállíthatók, mint a farmokon készülők, ráadásul tartósabbak is, tovább elállnak a szupermarketekben. Egyelőre persze még nincsenek az ottani polcokon, de az engedélyeztetési folyamat már elkezdődött. Ezek a technikák egyébként rokonok a 3D bionyomtatásban szövetek előállítására használt megoldásokkal.