HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A legnagyobb nyomtatott steak

ferenck 2022.02.09. 08:00

A nevével tevékenységi köréről rengeteget eláruló izraeli MeaTech 3D bejelentette a világ eddigi legnagyobb, 104 grammos nyomtatott steakjét. Eddig még senki nem printelt ekkora húspótlékot.

A cég saját új bioprinting módszerrel, valódi sejtekkel dolgozva érte el a gasztronómiatörténeti mérföldkövet. A terület egyébként is dinamikusan fejlődik, ráadásul a hírverés is folyamatos körülötte. Érthető okokból: a nyomtatott húsok fontos lépés a nagyüzemi állattartás felszámolása, az állatokkal szemben elkövetett kegyetlenségek megszüntetése felé, másrészt a jelenlegi állattenyésztés által okozott környezeti problémákra is egyfajta válaszként értelmezhető.

A steakhez szarvasmarha őssejteket izoláltak mintákból, majd megszaporították és biotintává alakították őket. A biotinta jól használható a MeaTech saját fejlesztésű 3D biorinterével.

3dnyomtatas_steak.jpg

A tintákat a steak szerkezetéről készített digitális tervrajz alapján nyomtatták, és inkubátorba tették, hogy növekedjenek, érjenek. E folyamat során jól el lehetett különíteni egymástól a zsír- és az izomszöveteket, amivel a steak sokkal élethűbb.

A cég elmondta, hogy a 3D bionyomtatás a legjobb módszer a steakben lévő komplex szövetminták újraalkotására, és ezért döntöttek a technika mellett. Bíznak benne, hogy ezzel újabb lépéssel közelebb kerültek a végcélhoz, a hagyományos steak helyettesítéséhez. Módszerük különlegessége, hogy a sejtalapú dolgok és nem a nem húsalapú összetevők maximalizálásával igyekeznek ezt elérni.

Ez a megközelítés nagyon egyedi a húshoz hasonló növényi fehérjék használatán alapuló szektorban. Eljárásukat be is adták szabadalmi oltalomra: a csirke és más steakeket valódi sejtekből készítik.

A bionyomtatott steakek egyik előnye, hogy gyorsabban előállíthatók, mint a farmokon készülők, ráadásul tartósabbak is, tovább elállnak a szupermarketekben. Egyelőre persze még nincsenek az ottani polcokon, de az engedélyeztetési folyamat már elkezdődött. Ezek a technikák egyébként rokonok a 3D bionyomtatásban szövetek előállítására használt megoldásokkal.

Címkék: gasztronómia élelmiszer innovátorok bioprinting

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4316793578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Treff Bubi 2022.02.10. 07:48:17

Érdekes irányvonal. Hosszú távon fontos lehet, hogy milyen az így készült tápanyagok hasznosulása, illetve mennyire tolerálja a szervezet ezt a fajta táplálkozást, okozhat-e a nyomtatott ételek fogyasztása mondjuk rosszindulatú elváltozásokat.
A másik vetülete a dolognak, hogy az állattenyésztés emberek millióinak (milliárdjainak?) ad közvetlen vagy közvetett munkát, ezért a nyomtatott élelmiszer még biztosan sokáig csak ritka különlegesség marad.
süti beállítások módosítása