HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mikrobiális tinta élő anyagok nyomtatásához

ferenck 2022.02.04. 08:00

A 3D nyomtatás nemcsak a gyártást, termékek előállítását változtatja meg, hanem akár a tudományt is forradalmasíthatja. Legalábbis harvardi kutatók és bostoni egyetemi kórházak erre tesznek kísérletet egy nemrég fejlesztett, programozható mikrobiális tintával (hidrogéllel). Rendeltetése élő anyagok, genetikailag gondosan megtervezett, módosított nanorost-szerű fehérjék 3D nyomtatása.

A kutatók szerint az innovatív anyag gyógyszereket bocsáthat majd ki magából, a környezetből pedig eltávolítja a vegyi szennyeződést. Mindez a rákkutatás forradalmához, űrbeli fejlett alkalmazásokhoz stb. vezethet. A projekt eredményeit a Nature folyóiratban publikálták.

3dnyomtatas_mikrobialis.jpg

A cikkben elmagyarázták a több éve indult projektet, a technológia lehetőségeit, hatékonyságát.

Munkájukban a kortárs tudomány egyik legmarkánsabb trendje, biológia és anyagtudományok, anyagtervezés szinergiája érhető tetten. Ebben a folyamatban a 3D nyomtatás fontos munkaeszköz.

Nem ez az első alkalom, például a Colorado Egyetemen komplex biológiai szövetek utánzására képes, nyomtatható anyagot állítottak elő. De készült már algaszerű anyagból is fájdalomcsillapítóként használható biotinta.

A harvardi fejlesztők a tudományos kutatások egyik sztárjával, az emberi és állati szervezetekben egyaránt megtalálható kólibaktériummal (E.coli) és módosított fehérje nanorostokkal dolgozva készítették el a tintát.

Alginát és E.coli keveréket kalciumklorid felületen nyomtattak. Az alginátmolekulák azért jók, mert összekeverednek, és szilárdabb géllé állnak egybe.

A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy mikróbák nyomtatásához sok technikát leteszteltek, de egyszerűsége, költséghatékonysága és a többféle biootintával való kompatibilitása miatt az extrudálás-alapú bioprinting működik messze legjobban.

Fejlesztés közben sok kihívással szembesültek, de úgy tűnik, sikerült megoldást találni rájuk. A tényleges alkalmazásoktól mindenesetre távol járunk még, de a jövő bíztató.

Címkék: jövő anyagtudomány innovátorok bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1216783854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása