HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Brit személy kapott először nyomtatott szemimplantátumot

ferenck 2022.02.01. 08:00

A Hackney-ben élő Steve Verze, egy negyvenes éveiben járó mérnök az első személy a világon, aki teljes egészében nyomtatott szemprotézist kapott egy helyi kórházban. Szintén ő az első és egyetlen, aki csak printelt szembeültetéssel rendelkezik.

Ez a szem élethűbb és pontosabb, mint másfajta műszemek. Kivitelezése több brit és európai szervezet közös munkája.

3dnyomtatas_szemimplant.jpg

„Nagy izgalommal várjuk a teljesen digitális szemben rejlő potenciált. Négy éve fejlesztjük a kifinomult technológiát, és bizakodunk, hogy a következő klinikai teszt masszívan igazolni fogja az új módszer értékeit, kimutatja, mekkora különbség a páciensek számára. Tényleg jelentős mértékben csökkentheti a várólistákat” – nyilatkozta a projektben részt vevő Mandeep Sagoo, szemspecialista.

3dnyomtatas_szemimplant0.jpg

Protézisek, implantátumok készítése a 3D nyomtatás egyik legelterjedtebb orvosi alkalmazása. Egyértelműek az előnyei: orvosok így sokkal inkább személyre szabott, tehát jóval kényelmesebben viselhető pótlékokkal dolgozhatnak. Mivel hamarabb készülnek el, mintha hagyományos módszerrel dolgoznának, a pácienseknek kevesebbet kell várakozniuk. A lakosság 0,1 százalékának van szüksége valamilyen szembeültetésre, ami az Egyesült Királyságban hatvan-hetvenezer személyt jelent.

Mivel ötévente cserélni kell őket, és mindegyik egyedi, a 3DP az ideális technika hozzájuk. Ráadásul a nyomatok szebbek is a hagyományos daraboknál, a biológiai minta sokkal élethűbb utánzatai. Míg egy akril szemprotézis hat, addig egy printelt két-három hét alatt készül el, azaz a gyártási idő legalább a felére, de inkább többre csökkenthető.

Szintén óriási előny, hogy a beültetés nem invazív, ami különösen gyerekeknél okozhat komoly gondokat. A kutatók szerint technológiájukkal évente tízezer személyen tudnak segíteni az Egyesült Királyságban.

Maga Verze nagyon elégedett.    

Címkék: orvosi implantátum

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5516773960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bordon 2022.02.01. 14:31:19

Szép szemek.

Egy Mandeep Sagoo nevű valakitől idéznek a posztban:
"Nagy izgalommal várjuk a teljesen digitális szemben rejlő potenciált."
Közben a poszt nem valami látást pótló digitális szemről, szól, hanem egy protézisről.
Látni ugyanúgy nem lehet vele, mint a többivel.
Volt egy félszemű haverja a fateromnak, ő ki tudta venni az üvegszemét. Gyerekként imádtuk, nagyon menő dolognak tartottuk.

" a gyártási idő legalább a felére, de inkább többre csökkenthető." - Helyesen: inkább kevesebbre csökkenthető, nem? Ha többre csökkenti, mint felére, akkor mondjuk kétharmadára csökkenti. Ha mondjuk harmadára csökkenti, akkor kevesebb, mint felére. Angolul lehetett az eredeti, azt sikerül félrefordítani.

"Szintén óriási előny, hogy a beültetés nem invazív, ami különösen gyerekeknél okozhat komoly gondokat."
Különösen gyerekeknél okozhat komoly gondot, hogy nem invazív a beültetés? Inkább az invazív beültetés okozna gondot.
Mellesleg a sima, régimódi üvegszem behelyezése sem volt invazív beavatkozás.
süti beállítások módosítása