HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Fémnyomtatás nano mérettartományban

ferenck 2022.01.24. 08:00

Az ETH Zürich és a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) kutatói nano mérettartományú fémrészek 3D nyomtatására alkalmas technikát dolgoztak ki.

Az elektrokémiai megközelítésen alapuló eljárással akár 25 nanométer átmérőjű réztárgyak is előállíthatók. Összehasonlításként: egy átlagos emberi hajszál kb. háromezerszer szélesebb.

Az új technikát elvileg több területen, például a mikroelektronikában, a szenzortechnológiában és az elemfejlesztésnél alkalmazhatják. Lényege, hogy fémionokat rakunk le negatív töltésű anyagra, hogy apró fémtárgyakat hozzon létre.

3dnyomtatas_nanodimenzio.jpg

Azaz, a pozitív töltésű rézionokat negatív töltésű nyomtatási felületre tesszük egy csövecskén. A kutatók mindössze 1,6 nanométer széles fúvókát használtak, amelyen egyszerre maximum két rézion megy át. Ezt és más elektromechanikus paramétereket kihasználva, lehetővé vált a nyomtatott szerkezetek átmérőjének szabályozása. A legkisebb réztárgy mindössze 25 nanométer széles volt, és 195 atomból állt.

Az ismert poralapú 3D fémnyomtatókkal csak a mikronszintű felbontást tudjuk elérni. Ez a felbontás többezerszer kevesebb, mint a zürichi és a szingapúri kutatók réznyomatainak a felbontása.

„Az általunk használt technika mindkét világ, a fémnyomtatás és a nanoszintű pontosság összekombinálása” – magyarázza a kutatást vezető Dmitry Momotenko (ETH Zürich).

Kiderült, hogy az eljárással többféle tárgytípus készíthető: függőleges és vízszintes szerkezetek, lejtős és spirális objektumok.

Az eredmények hatékonyabb energiatároló eszközöket, mikroelektronikai termékeket, vegyipari gyártáshoz használt printelt katalizátorokat vetítenek előre. A kutatók jelenleg a mostaniaknál kompaktabb lítium-ion elemek nyomtatásával foglalkoznak. Az elektródákon nagyobbak a felületek, kisebb a köztük lévő távolság. Ezekkel a változtatásokkal fel lehet gyorsítani a töltési folyamatot.

Címkék: nanotech réz innovátorok fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7816763308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása