HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással készítették el egy park díszítőelemeit Kínában

ferenck 2022.01.19. 08:00

A 3D nyomtatás építészeti alkalmazásán általában printelt falakból álló épületeket értünk. Házak, boltok, hivatali épületek, iskolák – innovatív elmék egyre több projektben hozzák közös nevezőre a technológiát és az építőipart.

Építészetileg azonban nemcsak falakat, hanem például hidakat, de akár közterek díszítőkellékeit is nyomtathatjuk. Az Advanced Intelligent Construction Technology (AICT) is ezt teszi a Hongkonghoz közeli dél-kínai Senzsenben – egy parkot varázsol színesebbé printelt elemekkel.

3dnyomtatas_chinapark.jpg

Az 5523 négyzetméter alapterületű parkban kétezernél több elemet (szobrokat, padokat, virágtartókat, tartófalakat, a nagy zöld teret felélénkítő izgalmas formákat printeltek.

„Az intelligens építészet egyik formájaként, a 3D betonalapú nyomtatótechnológiának komoly előnyei vannak. A megerősített betonnal összehasonlítva, a 3DP azért lehet viszonylag olcsó, mert a szimulációs szakaszban előre megoldjuk a technikai problémákat, és az optimális építési módszerrel állunk elő” – nyilatkozta a projektet vezető Xu Weiguo építészprofesszor.

3dnyomtatas_chinapark1.jpg

Weiguo korábban is dolgozott már a technológiával, például egy sanghaji könyvesszekrény betonnyomtatással történt kivitelezésében vett részt.

3dnyomtatas_chinapark0.jpg

A projekt résztvevői természetvédelmi szempontok miatt is döntöttek az additív gyártás mellett. A hagyományos betonnal ellentétben, a nyomtatottnál nincs szükség formázásra, amit általában fával végeznek, és a használat után egyszerűen kidobják.

Az AICT az anyag felét helyi homokból készítette, így kisebb az ökológiai lábnyom, és szállítási költséget sem kellett fizetni. A technológiának hála, betont csak oda printelnek, ahova tényleg kell, azaz jóval kevesebb anyagot használnak.

Mindezek mellett a 3DP gyorsabb és megfizethetőbb építési módszer, mint a hagyományos eljárások. Az AICT hattengelyes robotkarjával hat hónap helyett pár hét alatt elkészít egy közepesnél kisebb házat. A kétezernél több díszítőelemet is két és fél hónap alatt nyomtatták.           

Címkék: beton dekoráció épületnyomtatás Kína

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr316758260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása