HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Az első nyomtatott épület a floridait Úrparton

ferenck 2021.12.14. 08:00

Az egyedi épületnyomtató technológiájáról ismert Apis Cor bemutatta a kelet-floridai Űrpartra (Space Coast), a félsziget középső részére – Brevard megyébe – tervezett Impreza-t, az első és egyetlen printelt épületprojektet, amely díjat nyert a Space Coast Parade of Homes megmérettetésen, és be is választották a legjobb húsz terv közé.

A nyomtatásra utaló „impreza” beszédes név és projektcím. Az Apis Cor terv organikus vonalaival, köreivel, kanyarulataival és pontos szerkezetével, legalábbis mindezek illúziójával egészen különleges hatást ér el. Neoklasszikus, modern és valami földöntúli, valami űrbéli is van benne. A megközelítés pedig abszolút kortárs.

3dnyomtatas_spacecoast.jpg

Kreatív vonalak, mindenütt túlárad a sok természetes fény, természetbarát kialakítás, szoros kapcsolat a zöld környezettel – leginkább ezekkel jellemezhetnénk, és így nagyon tipikusan kortárs, már a klímakatasztrófára is reflektáló projektről van szó.

Az abszolút egyedi épületszerkezet – otthon – digitális terve értelemszerűen csak 3D nyomtatással kivitelezhető, klasszikus technológiákkal megvalósíthatatlan.

3dnyomtatas_spacecoast0.jpg

Az Apis Cor technológiára kitalált – optimalizált – Impreza különlegesen ívelt külső és élő falai, egyedi tetőtere (loft space), környezetbarát lakásbelseje, szökőkútja és megfigyelőtornya (inkább posztja) fura egységet alkotnak, de mégis összefügg az egész.

A sok szerteágazónak tűnő elemet pontosan a 3D nyomtatás kapcsolja össze, rendezi egységbe.

Rátérve a mocskos anyagiakra, az Impreza otthon 750 ezer dollárba fog kerülni. Drágább, mint a környéken lévő hasonló méretű házak zöme, a kifejezetten luxuslakásoknál viszont olcsóbb. Aki megvásárolja, ráadásul úgy érezheti majd magát, mintha része és lakója lenne a jövő építészetének.

Az Űrpart a közelben lévő légjármű-ipari, védelmi és high-tech ipari üzemek előtti tisztelgés, és a megbecsülést mi más jelezné jobban, mint egy kortárs csúcstechnológiával, 3D nyomtatással készülő különleges épület?

Címkék: építészet épületnyomtatás innovátorok

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8816720344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.12.14. 19:17:22

Vasbeton elemek nem is lesznek ebben az épületben?

Vén motoros 2021.12.14. 21:49:27

@Androsz: Nem biztos, hogy szükség lesz rá. Szálerősítésű beton ("acélhajbeton" vagy "fíberszál-beton") szerintem nyomtatható 3D-ben, és annak iszonyú nagy a szilárdsága. Emlékezetem szerint mintha a külső Budafoki úton lévő raktár- és egyben textiláruházban (volt INKU) ilyen betonból készült volna raktárterület betonja, tükörsima, kopásálló, targoncázható, nem éghető, nem csúszós. Nagyságrenddel jobb, mint az önterülő műgyanta öntött padló.) Én a villamos terveket készíttem, még bohó fiatalkoromban.

Nagygabi 2021.12.15. 07:29:42

Ez a technológiai egyenlőre de lehet hogy örökre a laikusok szemfényvesztése.
Az építésnek pont azt a részét próbálja helyettesíteni amit hagyományosan is könnyen és gyorsan meg lehet csinálni sokkalta kevesebb ráfordítással, vagyis a falakat. A többi meg változatlanul készül. Vagyis érdekes kisérletezgetés jó drágán sok szélhámossággal. Az egyik dubaji sejk néhány éve naivul azt nyilatkozta, hogy a legközelebbi toronyház is ezzel a technológiával fog épülni náluk. Ha ez így lenne, akkor az ők már nem építenének több magasházat.
A maradék meg

Nagygabi 2021.12.15. 07:38:14

@Vén motoros: Az az "iszonyú nagy szilárdság" a padlókészítéshez elegendő, de aztán ezzel majdnem vége is a felhasználásának. Nagyságrendi, azaz tizedesvessző probléma ez egyenlőre. De ha ez meg is oldódna, egy épület nem csak falból áll. Van ott még sok minden.

Vén motoros 2021.12.15. 08:04:23

@Nagygabi: Ezzel a hozzáállással még a kereket sem találta volna fel az emberiség. Földhözragadt és retrográd. Emlékszem, amikor beszámoltak az első 3D-s nyomtatóról. Kísérleti példány volt, kb. olyan állapotban, mint az ENIAC a mai chipekhez képest, amelyekben 200mm2 területen 30 milliárd (!) tranzisztor van. Akkor ez érdekes, de költséges gyermekjátéknak tűnt. Mára a fémek 3D-s nyomtatása oda jutott, hogy a NASA az űrállomáson nyomtat szerszámokat (nem kísérleti jelleggel, hanem mindennapi használatra), és Otto motorok fődarabjait nyomtatják vele, olyan szerkezeti elemeket, amelyeket eddig kovácsoltak. (Gépi kovácsolására gondolok, nem kézi krampácsolásra.) Pl. egy kovácsolt Otto-motor főtengely a főtengelyek Szent Grál-ja. Ma az épületek 3D-s nyomtatása tart ott, mint anno az ENIAC. Egy valamiről megfeledkezel: az épületeket ma CAD-del tervezik. De az épületek CAF-fal történő előállítását, melyet a CAD terv vezérel, azt a 3D-s épületnyomtatás teszi majd lehetővé. (CAF: Computer Aided Manufacturing.) Míg gépészetben már a CAD-CAF egysége rég megvalósult, az építészetben még nem. De fog! (Tudom, hogy a modern építészetben is van RÉSZLEGES CAF, pl. üvegtetők és tartószerkezetük esetében, de az még elenyésző.)

Nagygabi 2021.12.15. 09:54:18

Csak hogy tudd miről is beszélsz.
Az épületek 3d nyomtatásánál nem az a gond hogy maga a működtető technológia nem állna rendelkezésre. Vagy hogy nem állnának rendelkezésre 3d tervek. Ezek nem jelentenek gondot, ezek vannak már talán 30 éve is. Legalábbis olyan primitív 3d tervek ami a falhoz kell.
A gond az anyaggal volt és van, vagyis a betonnal. Mostanra elértek addig, hogy tudnak olyan betont csinálni amit ha kinyomnak valahova, akkor ott is marad, úgy ahogy kinyomták. Vagyis lehet belőlük beton falakat csinálni, viszonylag ronda betonfalakat hőszigeteletlenül. Kuriózumnak ez persze ez elmegy. Egyenlőre ezt is csak minimum egy sátor alatt, daru és egy drága "nyomtató gép" segítségével. Így úgymond ki lehet egy háznak nyomtatni a falait "egy nap" alatt. Persze előtte hetekig tartott az előkészület.
A beton az egy mesterséges kő. Olyan mesterséges kő amelyet természetes kövek "összeragasztásával" készítenek. A ragasztó a cement. A szilárdságának a felső korlátja annak a természetes kőnek a szilárdsága amiből készítik. A leges-legjobb betonok nyomószilárdsága is legfeljebb az acél szilárdságának a harmada tud lenni. A beton húzószilárdsága meg kb. a nyomószilárdságának a tizede. A betont azért vasalják mert az így kialakuló vasbetonban a keletkező húzásokat az acél veszi fel ami kb. harmincszorosa a betonénak.
Ha acélhajjal vagy netán műanyaghajjal keverik a betont, akkor a húzószilárdságát kb. háromszorosára lehet növelni. Lehet, hogy talán egyszer valahogy ez elmehet az acél húzószilárdságának a feléig is, bár hogy az majd építőipari mennyiségben rendelkezésre álljon azt nehéz elképzelni. Addig pedig még falakból is max. 3-4 szintes épületek jöhetnek szóba.
Komplett épületekről meg soha nem beszélhetünk, mert az kb. olyan lenne mintha azt mondanád, hogy autót nyomtatunk. Lehet egyes alkatrészeket nyomtatni a több ezerből, de ez nem autó. Az épület sem csak a falakat jelenti. Persze van Eiffel torony is műanyagból kinyomtatva meg hasonlók, de gondolom azt te is tudod, hogy hiába lehet fémet is nyomtatni, igazi Eiffel tornyot mégsem fognak soha így építeni.
Álmodozni persze szép dolog és természetesen annál nagyobbakat, minél kevesebb ismerete van az embernek az álmai valóságáról.
Hogy okoskodjak is valamit, az a műgyanta padló amiről írtál az egy beton padló (lehet hogy éppen acélhajas vagy műanyaghajas vagy vasbeton) aminek a felületi képzése a műgyanta. A hű de erős padló ( ami szintén lehet acélhajas, vagy vasbeton is ) felületképzése meg egy kéregerősítés. Mindkettőt meg tudod csinálni te magad is a garázsodban csak a kéregerősítőt a beton nyers állapotában kell belesimítanod a betonba, a műgyantát meg a beton megkötése és száradása után kenheted rá.
Ezek a betonok amikből egy padló készül C25/30 vagy C30/37 betonok, ami mostanában a hű de erős kategória az a C60/75-nél kezdődik.

Vén motoros 2021.12.15. 21:40:33

@Nagygabi:
" A hű de erős padló ( ami szintén lehet acélhajas, vagy vasbeton is ) felületképzése meg egy kéregerősítés. Mindkettőt meg tudod csinálni te magad is a garázsodban csak a kéregerősítőt a beton nyers állapotában kell belesimítanod a betonba, a műgyantát meg a beton megkötése és száradása után kenheted rá."

Érdekes. Az az osztrák cég, amely usque 30 éve az INKU acélhaj-beton raktárpadlóját készítetette, az efektiv fizikai munkára technikusokat erre kiképzett technikusokat hozott. A padlóra - ismétlem: targoncázható, csúszásmentes, tűzálló, pormentes, olajálló - 30 év garanciát vállaltak. nem az a sufnituning volt, amit otthon én is meg tudnék csinálni. Igaz, én csak egy egyszerű, 'kétkezi' villamosmérnök vagyok, sem nem építész, senm nem épitőmérnök, de mindig is érdekelt apám szakmája. Ő volt az építészmérnök a családban, én elfajzottam. Ennek ellenére a nyomtatott házakkal kapcsolatos ellenérzésedet nem osztom. Továbbra is földhözragadt-nak és retrográdnak tartom. Amúgy miért is kéne felhőkarcolókat 3D nyomtatott technológiával építeni? Sőt, uram bocsá, EGYÁLTALÁN miért is kéne FELHŐKARCOLOKAT építeni? Szerintem a felhőkarcoló nem más, mint az építtető és az építész tervező puszta f@sznövelése...
Továbbra is fenntartom, hogy a te szemléleteddel a kereket sem találtálk volna fel. Mert minek is a kerék? Hiszen Egyiptomban piramisokat építtettek szántalpakon való kőcsúsztatással... Kinek kell a kerék?

Nagygabi 2021.12.15. 23:25:55

@Vén motoros: Hát akkor légy boldog, okosan hozzászoltál a témához. Sajnálom, hogy nem érted miről van szó. Végül is mindenkinek joga van tudatlannak lenni és békaperspektívából osztani az észt.

Vén motoros 2021.12.17. 21:17:08

Ez a blog mindig ilyen belterjes? Csak Te meg Én? Ha ez ilyen beltenyészet, akkor kár munkát ölni bele. Ez vonatkozik a kommentemre is...
süti beállítások módosítása