HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Főnix-híd, a fenntarthatóság emlékműve

ferenck 2024.01.03. 08:00

A 3D betonnyomtatással foglalkozó svájci Holcin nemrég fejezte be Főnix nevű hidját. Az építmény a 2021-es Velencei Építészeti Biennálén díjat nyert, szintén betonnyomtatással készült Striatus projekt sikerére épül.

A kivitelezésben neves vállalatok és intézmények vettek részt: az ETH Zürich egyetem egyik kutatócsoportja, a Zaha Hadid Architects számítási és tervező csapata, valamint a szintén a beton lehetőségeit tanulmányozó osztrák incremental3D. Skálázható, fenntartható infrastrukturális megoldásokban gondolkoztak, a Főnixen keresztül ezeket a lehetőségeket vizsgálják, és igyekeznek kiaknázni.

3dnyomtatas_phoenix.jpg

A hidat tíz tonna újrahasznosított anyagból, köztük a Striatus eredeti építőkockáiból dolgozták ki. A Holcin saját betontintát fejlesztett a Főnixhez, és úgy optimalizálta, hogy elődjénél negyven százalékkal kevesebb legyen a széndioxid-lábnyoma. Összességében, a szerkezet teljes és tényleges széndioxid-lábnyoma huszonöt százalékkal lett kevesebb, ami egyrészt bámulatra méltó, másrészt van még hova fejlődni.

Az egyedi betontintát a Holcin ECOCycle „körkörös” technológiájával sikerült létrehozni. Épületek bontásakor újrahasznosított anyagokat százszázalékosan reciklált ECOPlanet cementtel kevertek egybe hozzá.

3dnyomtatas_phoenix0.jpg

A körkörös gazdaságon (circular economy) alapuló megközelítés, a számítógépes tervezés és a 3D nyomtatás közös nevezőre hozásával akár ötven százalékkal is csökkenthető az anyagmennyiség úgy, hogy a kevesebb anyag nem megy a minőség, a teljesítmény rovására. A kivitelezőknek nem kellett visszavenniük az eredeti elképzelésekből, nem kellett kompromisszumokat kötniük munka közben.

A Főnixet úgy alakították ki, hogy megerősítés nélkül bírja a tömörítést. Ennek az egyedi kialakításnak az eredményeként könnyű szétszedni, majd összetevőit újrahasznosíteni.

Az eredménnyel mindegyik partner elégedett.

Címkék: híd épületnyomtatás innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2218283827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása