HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Húst egyél, ne állatot!

ferenck 2021.11.17. 08:00

A világ húsfogyasztásának harminc százaléka Kínához köthető. Az élelmiszertechnológiai cégek kiélezett versenyében viszont, az éghajlatváltozás hatására, egyre fontosabb szerephez jut a távolkeleti országra eddig nem jellemző fenntarthatósági szempontok érvényesítése.

A fenntarthatóság mellett a megfelelő mennyiség előállítása és beszállítása szintén megoldandó probléma. E két tényező fényében cseppet sem meglepő, hogy Kínában is feltűnt újfajta technikákat használó, a korábbiakkal szakító agendát érvényre juttatni akaró élelmiszeripari cég.

Az ezirányú törekvések zászlóshajója, a 2020-ban alapított sanghaji CellX startup jelszava a „Húst egyél, ne állatot”, és kb. 2025-re szeretnék, hogy termékeik ugyanannyiba kerüljenek, mint a hagyományos sertéshúsok. Haladnak feléje, mert a második befektetési körben 4,2 millió dollárra tettek szert.

3dnyomtatas_pork.jpg

Ma legtöbben sertéshúst esznek, 300 milliárd dolláros üzletről van szó, viszont a környezeti hatások miatt muszáj változtatni. Túl nagy az ökológiai lábnyom, gyakoriak az állatjárványok.

A laboratóriumokban létrehozott növényi eredetű „húsoktól” eltérően, a CellX nyomtatott sertéshúsában van állati eredetű anyag, arra épül a termék.

3dnyomtatas_pork0.jpg

A CellX újítása még, hogy a medicinában feljövőben lévő bioprintinget használják, az tette lehetővé, hogy több ehető húst – halat, csirkét, marhát és disznót – nyomtassanak.

„Meg akarjuk változtatni a hústermelés módját. Ez nemcsak kínai, hanem globális probléma, így az elképzeléseink megvalósításához, globális vállalattá kell válnunk” – nyilatkozta az alapító Yang Ziliang.

Mindenképpen lépniük kell, mert a tömeges hústermelés hagyományos módszerei katasztrofális hatással vannak a környezetre. Az ökológiai hatás mellett az állattartás és a hústermelés, az antibiotikumok és a rovarirtó szerek túlzott használata miatt biztonsági kérdések is felmerülnek.

A CellX sertés sejttenyészetét 3D bionyomtatással alakították ki. Először a Kínában őshonos fekete sertésekből gyűjtöttek sejteket, amelyeket a disznóhús ízével rendelkező szerkezetekre printeltek.

A startup mindenképpen szeretné csökkenteni a laboratóriumi húselőállítás költségeit, és a hagyományos disznóhússal kompetitív árat elérni.

Címkék: környezetvédelem húsfeldolgozás bioprinting ételnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1616694034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása