HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Az origami művészete a koronavírus ellen

ferenck 2021.11.10. 08:00

A kanadai Simon Fraser Egyetemen nyomtatott szellőztetőrendszert fejlesztettek, célja a Covid-19 elleni küzdelem.

A fejlesztést vezető Kim Woo Soo professzort a japán hajtogatóművészet, az origami ihlette meg. A 95 százalékban 3D nyomtatással készült részekből álló hordozható rendszerrel sokat spórolnak.

Bárkin segít, akinek kórházon kívüli hordozható megoldásra van szüksége. Például a világtól elzárt mezőgazdasági területeken élőknek, orvosi szolgáltatásokhoz nehezebben hozzáférő, vagy olyan országok lakosainak lehet óriási segítség, ahol masszívan leterhelt az egészségügyi rendszer.

3dnyomtatas_origami.jpeg

Köztudott, hogy a koronavírus-járvánnyal kiderültek az ellátási láncok hiányosságai, problémái. Ez a tény az egészségügyi szektorra hatványozottan igaz.

A lokális additív gyártás többször bizonyult megmentőnek. Gyors hozzáférést biztosít maszkokhoz, szelepekhez, sőt, akár komplett szellőztetőrendszerekhez is.

Most úgy tűnik, enyhült a helyzet, de ez nem jelenti azt, hogy a Covid-19-nek vége, mert bármikor jöhetnek új hullámok, fel kell készülni rájuk,  azaz változatlanul szükség van nyomtatott egészségügyi dolgokra.

A Simon Fraser Egyetem kutatói pontosan egy ilyen lehetséges új hullámra gondolva, tervezték a könnyen hordozható és olcsón gyártható szellőzőrendszert. Lényege, hogy a beteget – felügydelet mellett – levegőhöz juttassa. Az eszközhöz tartozik egy nyomtatott origamicső, amellyel jelentősen csökkent a tömege, mechanikai ellenállását pedig optimalizálták. Kim Woo Soo elmagyarázta, hogy míg a többi hasonló hordozható eszköz átlagára kétezer dollár, addig az övék mindössze kétszázba kerül.

Emellett, az ultrakönnyű anyagoknak köszönhetően, a rendszer mindössze 4,5 kiló. A fejlesztők egyébként nem pontosították a nyomtatóeljárást.

Címkék: orvosi koronavírus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6016691192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása