HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Fenntartható település 3D nyomtatással

ferenck 2021.11.08. 08:00

A globális környezeti problémákra reagálva, az építőiparnak újra ki kell találnia magát. Kínától Hollandiáig, az Egyesült Államoktól Dubaiig, a 3D nyomtatás kitüntetett szerepet játszik a változásokban, építészeti alkalmazásai, a lehetőségek folyamatosan bővülnek.

Valentino Gareri és a technológiára és jóléti szolgáltatásokra specializálódott Steve Lastro (65Sides) összeállt a világ egyik vezető építőipai vállalatával, a Delosszal. Közösen tervezték és nyomtatják majd a fenntartható, ökológiai igényeknek megfelelő Napraforgó Települést (Sunflower Village), egy falucskát.

3dnyomtatas_sunflower.jpg

Az alacsony népességű mezőgazdasági területekre, a nagyvárosokból történő, a kronavírus-járvány következtében egyre tömegesebb elvándorlásra reagálva kitalált Sunflower Village tizenkilenc fenntartható házból áll. Már az elnevezés is jelzi, hogy Garerit a növény formája ihlette meg.

„A kő- és faszerkezetektől a téglákig és a boltíves rendszer elfogadásáig, vagy a megerősített betonszerkezetek bevezetéséig, az új megoldások magasabb és áttetszőbb épületek alkotását tették lehetővé. A hagyományos technikákkal összehasonlítva, mivel munka közben kevesebb földet használnak fel, az építési folyamatok egyre fenntarthatóbbak” – olvasható a 655Sides sajtóközleményében.

A környezetbarát építési módszer kiválasztása mellett, értelemszerűen arra is törekednek, hogy a házak energiafogyasztása a lehető legalacsonyabb legyen. Mindegyiket napelemekkel szerelik fel, a tetőket pedig úgy állítják be, hogy a legnagyobb napsugárzás érje őket. Úgy fognak működni, mint a természetes modell, a napraforgó.

A tető nemcsak napot, hanem csatornáiban esővizet is gyűjt, amely aztán egy tartályba kerül, és öntözésre, illetve a mellékhelyiségekben használják fel.

A házak speciális mértani kialakítása erősíti az úgynevezett „kéményhatást”, aminek az a lényege, hogy a természetes szellőzésnek köszönhetően, jelentősen csökkenti a légkondicionálásra fordított energiamennyiséget.

A Napraforgó Település egyelőre csak terv, valószínűleg pár éven belül válik valósággá. Mivel környezetbarátabb és fenntarthatóbb a mai falvaknál, a 3D nyomtatásnak is köszönhetően, kivitelezhető alternatíva.

Címkék: jövő építészet építőipar környezetbarát technológiák innovátorok

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9516688204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvp 2021.11.09. 16:56:25

Mar abbol latszik, hogy nem komoly a terv, hogy a tetok nem egysegesen az egyenlito fele neznek, hanem korbe mindenfele. A hazak merete pedig egy kisebb nyaraloet sem uti meg, ugyanakkor nagy, nehezen szigetelheto uvegfeluleteket alkalmaznak. A 3d nyomtatas emlegetese pedig eleve vicc kategoriassa teszi, mivel jelenleg sem rendes teherbiro fodemet, se kello mertekben szigetelt falakat nem lehet vele eloallitani.

Egy igazan fenttarthato telepules inkabb hasonlit egy napelemfarm es egy kadarkockakbol osszerakott falu kerevekere, ahol minden haz dontott es napelemmel 100%-ban lefedett teteje pontosan az egyenlito fele nez. Az idealis helykihasznalas miatt negyzet alapu hazakkal es negyzetracsot alkoto utcakkal. Minden haz passziv hazkent kialakitva (pl. ket vasbeton reteg kozott szigetelovel) es az egyseges, teglalap meretu egyen kertek alatti foldho szonda halozattal. Pont az ellentetje annak amit a cikkben emlitett csapat tervezett. Nem szep, de nagyon hatekony. (mind epitesi koltsegek, mind energiahatekonysag, mind helykihasznalas szempontjabol)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.11.09. 19:24:01

Hát én megnéztem a cég galériáját. Bicskanyitogató ostobaság. Szárnyaló fantázia a gyakorlatiasság minden nyoma nélkül. Szégyellje magát, aki erre egy fillért is áldoz. @kvp: rögtön rátapintott a lényegre, én is kíváncsi lennék arra, hogy ez a hát milyen éghajlaton működne, és vajon mennyi áramot termel egy észak felé tájolt napelemtető. Azt is jó lenne tudni, hogy a 3D nyomtatás hogyan, hol kerül bele ebbe az ügybe. És csak mellékesen: a kifelé néző, emelet magas üvegfal a hodály lakóinak minden megmozdulásáról panorámát kínál az arra sétálgató, mosolygó embereknek? Vagy fel kell szerelniük még húsz négyzetméter reluxát? Undorodom az efféle koncepciógrafikáktól.
süti beállítások módosítása