HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott mikroszkóp észreveszi a koronavírust a vérben

ferenck 2021.10.26. 08:00

Egy új digitális mikroszkóp, holográfiát és mélytanulást használva, egyetlen vércseppben detektálja a Covid-19-et. A diagnózis helyszínen, órák vagy napok helyett pár perc alatt készül el.

A Connecticut Egyetemen fejlesztett rendszer mostoha egészségügyi ellátásban részesülő területeken, de lassú tesztekkel dolgozó kórházakban is használható. A fejlesztők elmondták, hogy a géppel afrikai, ázsiai és általában korlátozott erőforrásokkal rendelkező országokon szeretnének segíteni.

Megfizethető, hordozható és gyors megoldást akartak találni, ezért döntöttek könnyen beszerezhető, olcsó alkatrészek (kamera, lézerdióda, lencsék, CMOS képszenzor stb.) mellett. A mikroszkóp házát természetesen 3D nyomtatással készítették el.

3dnyomtatas_mikroszkop.jpg

Sok betegség módosíthatja a vörösvérsejteket. A kutatók kíváncsiak voltak, hogy a koronavírus közéjük tartozik, vagy sem. A jel nanoléptékű, alig észlelhető, de a változás ennek ellenére megtörtént – állapították meg tesztek után. Súlyos eseteknél a sejtek mérete és formája is más lett.

A digitális holografikus mikroszkópok tökéletes szerkezetek e jelenségek a kimutatására. Sejtekről készítenek képeket, sejtek osztályozhatók velük, pontos információkat szolgáltatnak betegségekről. Ideálisak biológiai mintázatok tanulmányozásához.

Felbontásuk elég nagy ahhoz, hogy sejtek morfológiáját is meg lehessen figyelni velük. Mivel a képfeldolgozás zöméhez számítógépre van szükség, könnyű kezelni. A technológiával vérminta alapján többek között maláriát, cukorbetegséget, sarlósejtes vérszegénységet azonosítottak már.

A lézerdiódából jövő fény keresztülmegy a vérsejten, amit az objektívlencsék felnagyítanak. A fény egy része az üveglap elülső, más része a hátulsó feléről verődik vissza. A fénynek így két másolata generálódik, mindkettő keresztülment a sejten. Hologram készül, amelyet képszenzor vesz fel. A hologramot számítógéppel feldolgozó technikus közreműködésével hozzák létre a minta 3D profilját. Az adatokat gépi tanulással dolgozzák fel, a sejteket mesterséges ideghálók csoportosítják, ők mondják meg, hogy ki fertőzött, ki nem.

Egyelőre nem tudni, hogy a teszt mennyire alkalmas a betegség korai jeleinek észlelésére.

Címkék: orvosi mikroszkóp koronavírus

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9416665960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2021.10.27. 12:22:43

A cikk címe félrevezető. A mikroszkóp nem vesz észre semmit, hanem az adatait feldolgozó mesterséges intelligencia vesz észre valamit. Ami nem része a nyomtatott mikroszkópnak és nem tudni, hol futtatják, kik, hogy lehet őket elérni, mennyiért? Az észrevett valami pedig a sejtek elváltozása, nem a vírus. És nem tudjuk, hogy valóban az a vírus okozta-e az elváltozásokat vagy egy másik?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.10.27. 13:43:26

Vegyél egy csomó alkatrészt, amikből mikroszkópot lehet építeni, nyomtass hozzájuk egy házat, és írd meg, hogy ez egy nyomtatott mikroszkóp. :-/
süti beállítások módosítása