HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Extrémsporthoz nyomtatnak pályát Prágában

ferenck 2021.09.13. 08:00

A parkour a kései 1980-as évek Franciaországából eredő extrémsport; futás, mászás, ugrálás és akrobatikus mutatványok kombinációja. Akadályokon keresztül, minél több látványelemmel, például hátra szaltóval kombinálva, és minél gyorsabban, hatékonyabban, látványosabban és lazábban, minimális energia-befektetéssel kell eljutnunk A pontról B pontba.

Bárki űzheti, nem kell hozzá speciális felszerelés, öltözék, csak néhány strapabíró ruhadarab.

Az olimpia vagy az adidas cipői szépen példázzák, hogy 3D nyomtatás és sportok egyre szorosabban kapcsolódnak egymáshoz. Az építészet, az építőipar szintén rátalált az additív gyártásra, az additív gyártás pedig egyre zöldebbé válik.

3dnyomtatas_parkour.jpg

MI történik akkor, ha sportokat, építészetet, 3DP-t és környezetvédelmet közös nevezőre hozzuk?

Megtudhatjuk egy prágai példából.

A Stavební spořitelna Česká spořitelna építőipari vállalat ugyanis eldöntötte, hogy a főváros tizenegyedik kerületében 3D nyomtatással, újrahasznosított betonból készít parkour-pályát. A projektben a köz-, a magán- és az akadémiai szféra is részt vesz.

Az ország építőipara egyre több problémával szembesül, például kevés a munkaerő, akadozik az automatizáció, drasztikusan nőnek az anyagárak. Ezek a tényezők külön-külön is, együtt pedig pláne indokolttá teszik a 3D nyomtatás használatát. A szektor összes gondját nem fogja máról holnapra megoldani, de enyhít rajtuk, és felvillantja a jövőt.

A cégvezetés elmondta, hogy óvodások és kisiskolások sok játszóteret használhatnak, de a nagyobb gyerekeknek nincs sok lehetőségük. Ezért döntötték a felnőttek számára is nyitott parkour-pályáról. A kerület vezetősége elégedett az egyik általános iskolában megépülő 14x12 méter alapterületű létesítménnyel.

Mivel a játékost például ugrásra késztető akadályokra van szükség, célszerű, ha azok komplex geometriájukkal növelik az élményt, elgondolkoztatnak. Összetett és egyben kifinomult mértani formákat pedig 3D nyomtatással lehet csak igazán kialakítani. Daniel Samek tervezőmérnök szerint a betonnyomtatás ideális nem hagyományos alakzatok könnyű gyártásához.

Biztonsági okokból a talaj ütéseket felfogó gumiból áll majd, az akadályok pedig újrahasznosított betonból készülnek. A pálya szeptember végén nyit.

Címkék: sport beton újrahasznosítás épületnyomtatás

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9116656208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.09.13. 09:04:03

Hogy ez a dögunalmas blog ennyi év után még mindig címlapon van...
süti beállítások módosítása