HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Aszteroidabányászat 3D nyomtatással

ferenck 2021.08.30. 08:00

Űrkutatás és 3D nyomtatás egyre több szálon és egyre szorosabban kapcsolódnak össze. Jelenleg a „fent” gyártott tárgyakat tanulmányozásra vissza kell juttatni a Földre, amellyel egyrészt jelentősen nőnek az anyagi költségek, másrészt időigényes is.

Ezen az állapoton mindenképpen változtatni kell, amit persze könnyű kimondani, viszont annál bonyolultabb megvalósítani.

A helyszínem való kutatáshoz, például a kristálygyártás ideális paramétereinek kidolgozásához műholdas laboratórium kell, rengeteg műszerrel. A költségeket többek között a szállítás és a folyamatos áramellátás is jelentősen növeli.

3dnyomtatas_aszteroidabanyaszat.jpg

Legracionálisabbnak a helyi lehetőségek kihasználása tűnik. Mikrogravitációs környezetben például minimalizálható az esetleg mérgező vagy nagyon meleg stb. tesztelendő anyagokkal való műszeres (és persze emberi) érintkezés.

Nemzetközi űrügynökségek komolyan tanulmányozzák a gyors prototípuskészítő technológiák mikrogravitációban történő használatát. A jelenleg futó projektekben műholdas és űrmissziók során egyaránt tesztelnek 3D nyomtatókat.

A NASA FFF technológiával dolgozik a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Az Európai Űrügynökség (ESA) AMAZE projektje a hulladékveszteség nélküli fémgyártást oldaná meg.

A rezgések hiánya a rakéták indításakor leegyszerűsíti a saját tömegüket sokszor a földön sem bíró nyomtatott szerkezetek létrehozását. Másrészt ezek a rezgések nagyon erősek a mikrogravitációban, úgyhogy ezen a téren is komoly problémákat kell orvosolni.

Egy-egy űrmisszió során szabálytalan formájú objektumok, például vázszerkezetek vagy parabolikus antennatükrök 3D nyomtatással történő gyártására is elég idő áll rendelkezésre. A nyersanyagok kiválasztása viszont nagyon fontos, de egyben korlátozhatja is a lehetőségeket. Az űriparban széles körben használt Ti-6Al-4V titánötvözet helyett hatékonyabb lehet a morzsolódó titán-hidrid. A törött titánrészek elvileg hidrogénnel is kezelhetők. A meghibásodott részeket egyébként célszerűbb nyersanyagként újrahasznosítani, mint megvárni a következő szállítmányt.

Címkék: űrkutatás titán NASA Nemzetközi Űrállomás ESA prototípuskészítés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2616638868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása