HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott acél hajócövekek a rotterdami kikötőben

ferenck 2021.08.26. 08:00

3D nyomtatás nélkül egyre több iparágat azért nehéz ma már elképzelni, mert additív technológiákkal, a rugalmas tervek mellett, olcsóbb, gyorsabb és fenntarthatóbb a gyártás. A hajóipar is e területek közé tartozik.

A rotterdami kikötő egy új rakpartjánál telepítették a világ első nyomtatott acél hajócövekjeit, egész pontosan egy tizenkettes sorozat első hat darabját. A nyomatok a kikötői hatóság az infrastruktúrát megújítani hivatott programjához kapcsolódnak. A programmal a gyártás fenntarthatóságát akarják növelni, a rakpartoknál lévő új eszközök előállítását az innováció és a digitalizáció határozza meg.

3dnyomtatas_rotterdami_kikoto.jpg

A cövekek a kikötői hatóság és a helyi fémnyomtatás-specialista RAMLAB együttműködésének gyümölcsei. Nem ez az első közös munkájuk, korábban hajtócsavarokat és más alkatrészeket nyomtattak együtt.

A hajócövekeket hagyományosan acélöntéssel készítik. 3D nyomtatással felgyorsul, és a helyszínhez közelebb valósítható meg a gyártás. Ez a két tény önmagában növeli a fenntarthatóságot.

A tesztekből kiderült, hogy a printelt acél hajócövekek minősége legalább annyira jó, mint az öntötteké. A jövőben az eredeti formákat újratervezhetik, hogy a kész termékek még erősebbek és tartósabbak legyenek.

A kikötő a gyártóipari innovációt támogató RDM Rotterdam inkubátornak is otthont ad. A létesítményben diákok, üzleti közösségek és tudósok dolgoznak a jövőn. Szükség is van a megújulásra, amelyben a 3D nyomtatás fontos szerepet játszik.

A RAMLAB az RDM létesítményében drótíves additív gyártótechnikával (wire arc additive manufacturing, WAAM) printelte a hajócövekeket. A rétegek egymásra rakásánál robotok végezték a hegesztőmunkát.

„3D nyomtatással lehetővé válik a helyi és kívánság szerinti gyártás. 2017-ben készítettük el a világ első hitelesített nyomtatott hajtócsavarját. Az idei hajócövekek hasznos tesztül szolgáltak arra, hogy kisszériás termékek, az öntéssel és az alkatrészek Kínából történő importjával összehasonlítva, gyorsabban előállíthatók 3D nyomtatással” – jelentette ki Vincent Wegener, a RAMLAB egyik vezetője.

Címkék: hajó acél ipar fémnyomtatás nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7016637298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása