HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott toronyszobor rozsdamentes acélból

ferenck 2021.07.12. 08:00

Az amszterdami MX3D robotikus huzalíves additív gyártótechnológiája (wire arc additive manufacturing, WAAM) lehetővé teszi, hogy a fémnyomtatás eredményeként változatosabb, rugalmasabb formák és textúrák lássanak napvilágot, miközben az anyaggal is takarékoskodnak. A hagyományos gyártóeljárásoknál lényegesen bonyolultabb geometriájú szerkezetek készíthetők így, arról nem is beszélve, hogy az eljárás még a poralapú fémnyomtatásnál is gyorsabb és olcsóbb.

Az MX3D 2014 óta tíztonnányi fémtárgyat nyomtatott. Nagyméretű robottechnológiájával a cég meg akarja újítani a fémnyomtatást. Ehhez a célhoz kapcsolódik a nemrég bemutatott WAAM szoftver, amellyel „házon belül” is printelhetők méretes fémobjektumok.

3dnyomtatas_tresse.jpg

A tervezéstől a végső nyomatig, a WAAM teljesen munkafolyamata, így az ötlet megvalósulása is jól kontrollálható.

Ricardo Regazzoni olasz szobrász az MX3D közreműködésével tavaly kezdett bele a Tresse projektbe. A rozsdamentes acélból készült toronyszerű szerkezet ma az Avignonhoz közeli, dél-franciaországi Eygalières falu egyik magánkertjében áll.

A művész több – hagyományos technikákkal, például bronzöntéssel vagy fémvágással dolgozó – potenciális partnert keresett meg Olaszországban, de megoldásaik nem passzoltak az elképzeléseihez. Új módszerrel akarta megvalósítani a négy méter magas acélszobrot, és így talált rá a 3D nyomtatásra és az innovatív holland vállalatra. Végül, az utómunkálatoknál a szobor csúcsait kifényesítették és bearanyozták.

„Az MX3D rendelkezett a nagyon komplex matematikájú, de egyben emocionális szobor megalkotásához szükséges technikával, új nyelvezettel és intelligenciával. A képzett személyek által programozott robotok teljes tisztelettel számolják fel a tiszta gondolat és a tárgyalkotás közötti rést” – nyilatkozta elégedetten a művész, de a végeredmény még őt is meglepte.

Úgy látja, hogy a 3D nyomtatással létrehozott textúra emberi minőséget ad az alkotásnak, ugyanakkor fényesebbé és szilárdabbá is teszi.

Címkék: robot művészet szobrászat acél fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3816613798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása