HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás víz alatt?

ferenck 2021.06.08. 08:00

A 3D nyomtatás valóban meghódítja a világot – printelnek földön, az űrben, és rövid időn belül víz alatt is fognak. A norvég Kongsberg Ferrotech ugyanis befejezte az ezt megvalósító additív gyártótechnológia fejlesztését. Ipari partnerek közreműködésével hamarosan elkezdődnek a tesztek.

A mérnökökből, anyagtudományi szakemberekből és korrózió-specialistákból álló vállalat profilja a vízalatti robotika. Gépeik – Oktapons, Nautilus és Exoskeleton – felülvizsgálatot, javítást és karbantartást kivitelező autonóm szerkezetek. A vízalatti eszközöket egyetlen műveletben, mindenféle hagyományos felszerelés nélkül végzik.

3dnyomtatas_vizalatt.jpg

A vállalat méltán büszke komoly változásokkal kecsegtető, egyedi technológiájára. Ezek a robotok átalakíthatják a szervizelési munkákat, a 3D nyomtatás vízalatti alkalmazásával, a fejlesztők szerint képességeik természetes továbbfejlődésével pedig sokkal komplexebb tevékenységekre képesek.

Robotika és 3D nyomtatás összekapcsolása vízalatti alkalmazásokra valóban forradalminak tűnik, ráadásul lényegesen csökkenek az egészségügyi, biztonsági és környezeti (HSE) kockázatok, minimális szükség lesz ilyen jellegű kiadásokra.

Ez a változás a költségeken is érződik, drasztikusan esésük várható. Az időjárási viszonyok kevésbé vagy egyáltalán nem jelentenek már kihívást, és a kivizsgálás után, amennyiben szükséges, rögtön jöhet a javítás. Amit eddig több munkaszakaszban végeztek, most már egyben abszolválják, nincs leállás, a robotokat nem kell pihentetni.

Tengeralattjáró-alkatrészek, például vezetékek helyszíni javítására nyílik lehetőség. Az additív technológiának köszönhetően, jócskán meghosszabbodik ezeknek az eszközöknek az élettartama.

Élettartam-meghosszabbításuk szorosan kapcsolódik a fenntarthatósághoz, a rendelkezésre álló források optimális használatához. Amennyiben a projekt sikeres lesz, a vízalatti alkatrészek karbantartásában és javításában elért eredményeket nyilvánvalóan nemcsak Norvégiában fogják hasznosítani.

Címkék: jövő robot javítás ipar innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4016582620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása