HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott híd kápráztatja el a Velencei Biennálé közönségét

ferenck 2021.05.27. 08:00

Épületeket évek óta nyomtatnak, köztük – Amszterdamtól Sanghajig – hidakat is. A 3DP egyik leglátványosabban terjedő alkalmazása, a területen sok innováció született, már a méretek miatt is, különlegesek a printerek, a technikák. A hagyományos módszerekkel összehasonlítva, lényegesen zöldebb technológiáról van szó.

Az ETH Zürich műszaki egyetemhez tartozó Block kutatócsoport egy számítógépes építészeti és tervezőcéggel, a betonnyomtatással foglalkozó innsbrucki incremental3D-vel és a Holcim vezető építőipari vállalattal közösen hozzák létre a Striatus nevű különleges hidat.

3dnyomtatas_hid2.jpg

A nyomtatott hidat a május 22. és november közötti Velencei Építészeti Biennálé Európai Kulturális Központ által szervezett „Idő, Tér, Létezés” kiállítására készítetik.

3dnyomtatas_hid1.jpg

A kőműves hagyományokat felidéző árkádos gyalogos híd nyomtatott betonblokkokból áll. A projekt célja, hogy új „nyelvet”, „jelrendszert” találjanak ki az anyaghoz. Klasszikus módszereket kombinálnak csúcsmodern technológiai megoldásokkal.

3dnyomtatas_hid0_1.jpg

A szilárdságot a híd mértani szerkezetével, egyedi tömörítésekkel érik el. Robotikus eljárásokkal lehelnek életet a régi kőművességbe, és közben gondosan ügyelnek, hogy a betont a lehető legtakarékosabban használják fel, minimálisra csökkenjen tevékenységük széndioxid-lábnyoma.

3dnyomtatas_hid_1.jpg

Kevesebből hozzuk ki a többet – fogalmaznak a kutatók.

Mivel a szerkezetet megerősítő technikák és kötőanyagok nélkül, száraz összeszereléssel dolgoznak, a látványos hidat a jövőben máshol is fel lehet majd használni.

Címkék: beton művészet építészet környezetbarát technológiák innovátorok

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5216571774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.05.27. 09:49:50

A híd tervezője látta a Velencei Kurtizán c filmet.
süti beállítások módosítása