HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Új nyomtatószálat mutatott be az Ultimaker

ferenck 2021.05.26. 08:00

A 2011-ben alapított, Utrecht-székhelyű holland 3D nyomtatócég, az Ultimaker a napokban jelentette be legújabb nyomtatószálát (filament), a PETG-t.

A PETG glikolos poliészter, az additív gyártásban gyakran használt, a PLA printelésének egyszerűségét és az ABS masszívságát egyesítő, hőre lágyuló anyag. Amorf polimer, 100 százalékosan újrahasznosítható.(majdnem) ugyanazok a vegyi összetevői, mint a PET néven ismert polietilén-tereftalátnak, az egyik legelterjedtebb műanyagnak.

3dnyomtatas_ultimaker_7.jpg

A PET-t az 1990-es évektől élelmiszerek csomagolásánál előszeretettel használják a PVC helyett. Ma már a világ műanyag-gyártásának 18 százaléka PET-alapú. Jó az ütésállaga, átlátszó, stabil. Másrészt 3D nyomtatásnál, főként a túlmelegedés miatt, előfordulnak vele problémák.

Itt jön képbe a glikol (G), így a PET és a G kombinációja egy kopolimer – többfajta momomerből létrehozott polimer, polimerlánc –, de ennél sokkal fontosabb, hogy a PETG csökkenti a PET túlmelegedését, törékenységét, egyszerűbb kezelni. Kemény, de hajlékony, átlátszó, sok mindennek (víznek, vegyi anyagoknak stb.) ellenáll, könnyen extrudálható, „kompatibilis” az élelmiszerekkel is.

Az Ultimaker már eddig is gazdag nyomtatószál-kínálata tehát tovább bővült: PLA, PVA, Nylon, CPE, ABS, PC és mások mellett most már PETG is beszerezhető a cégtől (amelynek termékeit a FreeDee Printing Solutions forgalmazza Magyarországon).

Azért is döntöttek a PETG filament mellett, mert egy felmérésből kiderült, hogy a három legkedveltebb nyomtatóanyag egyikéről van szó. Mivel „külsős” vállalatoknál, beszállítóknál nem találtak megfelelőt – rendszereikkel kompatibilist –, eldöntötték, hogy elkészítik az ökoszisztémájukba (nyomtatóikba) gond nélkül integrálható sajátjukat. Az új anyagot tipikus ipari környezethez és alkalmazásokhoz javasolják.

Címkék: polimer nyomtatóanyagok FreeDee Ultimaker nyomtatószálak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7816568350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása