HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Újraszabályoznák az USA-ban a „szellemfegyvereket”

ferenck 2021.05.18. 08:00

Az Egyesült Államok Igazságügy Minisztériuma május 7-én új szabályozást javasolt a tűzfegyver-definícióra. Az úgynevezett „szellemfegyverek” problémáját oldanák meg vele.

A 3D nyomtatással készült fegyvereket az USA-ban és a világ többi részén is nehéz detektálni. Amikor az Amerikában az online közzétett fájlokat letöltik, nincs hozzájuk rendelt, ráadásul az érvényben lévő szabályozás által kötelező sorozatszám.

A fegyverhasználat köztudottan megosztja az amerikai társadalmat. A 3D nyomtatás e területen történő alkalmazása tovább mélyíti a megosztottságot. A világhálón viszonylag könnyen elérhető nyomtatott fegyverek zöme műanyagból készül, márpedig egy műanyagpisztolyt értelemszerűen nem észleli a fémdetektor. Innen származik a „szellemfegyver” elnevezés.

3dnyomtatas_ghostgun.jpg

Az új szabályozás a fegyvernyomtatásra is választ adna. A javaslat a minisztérium a fegyveres erőszak járványszerű terjedésére adott, a józanészen alapuló megoldása – állítják.

Szám nélküli fegyvereket egyre sűrűbben találnak bűntények helyszínén, 2016 és 2010 között mintegy 23 ezer jutott a bűnüldöző szervezetek birtokába, 325-öt gyilkossághoz vagy gyilkossági kísérlethez használtak. Gyakran készletekből szerelik össze, máskor 3D modellek alapján nyomtatják őket. Ez az egyik ok, hogy a viselésre nem jogosult bűnözők is hozzájutnak pisztolyhoz, puskához stb.

Lényegében joghézagot használnak ki, és így nem is büntethetők tiltott fegyvertartásért. A keret, váz definíciójának modernizálásával, a javaslat ennek a joghézagnak vetne véget.

Az új szabályozás háromféleképpen rendezné a sorozatszám nélküli lőfegyverek kérdését. Egyrészt, a fegyver összeszerelésre alkalmas készleteket kínáló kiskereskedőknek értékesítés előtt meg kellene nézniük, kinek adják el azokat. Másrészt, a keretre kötelezően rákerülő sorozatszámmal a bűnüldöző szerveknek könnyebb lenne visszakövetni a fegyver útját. Harmadrészt, mivel csak engedéllyel rendelkező kereskedők adhatnának sorozatszámot printelt vagy más számozatlan darabokhoz, jelentősen csökkenne az utcai forgalomban lévő „szellemfegyverek” száma.

Az új szabályozás a fegyverhasználatnak ugyan csak egy aspektusát oldaná meg, de az amerikaiak már ezzel is beljebb lennének valamivel. A javaslathoz a szövetségi nyilvántartásban való közzétételét követő 90 napon belül bárki fűzhet megjegyzéseket.

Címkék: fegyver szabályozás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7216560334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása