HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással születik újjá egy 1919-es Harley Davidson

ferenck 2021.05.04. 08:00

Hogyan helyettesítsünk egy százéves alkatrészt, pláne ha már senki nem gyártja? – merült fel a kérdés egy izgalmas projekt kivitelezőiben.

Sejthetjük a választ: természetesen 3D technológiákkal.

A visszafejtéssel (reverse engineering), azaz az ismeretlen hardver, szoftver annak elemeire szedéséből történő megértésével, újraalkotásával foglalkozó holland Visual First (VF) 1919-es Harley Davidson felújítása közben rájött, hogy egy mechanikai alkatrész, a gyújtás és a motor beindításához nélkülözhetetlen elosztófej állapota túl rossz, és semmit nem lehet kezdeni vele. Mivel több mint százéves darab, régóta nem gyártják.

3dnyomtatas_harleydavidson.jpeg

Carl van de Rijzen, a VF alapítója ekkor döntött a 3D digitalizáció és az additív gyártás, azaz a fej szkennelése és printelése mellett. Az előbbihez Artec Space Spider szkennert használt. (Az Artec-termékeket a FreeDee forgalmazza Magyarországon.)

Hiányzó és tartalék alkatrészek előállításához ideálisak a 3D technológiák, mert 3D fájlból újraalkotható az eredeti darab. A fájlhoz általában szkennelésen keresztül vezet az út, azaz működik a visszafejtés. A gépjármű-szektorban, muzeális autók esetében különösen hasznos az eljárás. (Néhány kereskedőtől aranyáron ugyan beszerezhették volna a fejet, de még akkor sem lett volna garancia arra, hogy működni is fog.)

A Space Spiderrel remekül szkennelhetők kis tárgyak, vagy nagyobb darabok bonyolult részletei. Mivel a gépjárműszektorban népszerű, egyértelműen ráesett a választás.

A darab sötét színe miatt, és mert nem csillogott, a szkennelés gyorsan és könnyen ment. Nem sikerült teljesre, de az Artec Studio szoftver kidolgozta a hiányzó részt. Szimmetrikus módjával érte el ezt, mert visszatükrözött tárgyak részei is utánozhatók így.

A modellezés után megkeresték a Stratasyst, hogy az ideális nyomtatóanyagról döntsenek. Erőssége és rugalmassága miatt a poliamidot választották, majd kinyomtatták a fejet, az utómunkálatoknál fényeztek is rajta.

Végeredmény: az 1919-es Harley Davidson ismét működik, tulajdonosa nagyon örült az újjászületett járműnek.

A VF és a Stratasys egyetértenek: a visszafejtéses módszerben a gépjármű-ipar mellett más területeken is óriási potenciál rejlik. A projektről az összes érintett tanulságos és szórakoztató tevékenységként beszélt.

Címkék: motor poliamid Stratasys FreeDee 3D szkennelés Artec

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4916518800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása