HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott polimerrel helyettesítenek fém műhold-alkatrészeket

ferenck 2021.04.06. 08:00

A 2019 szeptemberében indult és még mindig aktív, űrtechnológiában használt tárgyakat előállító, beszédes nevű HighPEEK projekt szponzora, az Európai Űrügynökség (ESA). A csúcsra és a PEEK nevű polimerre utalás egyértelműen jelzi a 3D nyomtatás kitüntetett szerepét.

Magát a projektet egy finn kutatócsoport jegyzi, és olyan vállalatok vannak benne, mint a csúcsminőségű ultrapolimerekhez ipari 3D nyomtatórendszereket fejlesztő finn miniFactory egyik partnere, a Maker3D, míg a munkához a cég Ultra 3D printerét választották ki.

3dnyomtatas_muhold.jpg

A maiaknál könnyebb és gyorsabban gyártható űrhajókban gondolkoznak, a kutatásuk világűrbeli használatra alkalmas, nyomtatható polimerek fejlesztésére összpontosul. Az Ultra tökéletes partner ezekhez az anyagokhoz, ráadásul többféle matériát is kombinálhatunk vele.

Mivel a világűrbe kerülő összes kilogramm költsége akár a 30 ezer dollárt elérheti, nagyon fontos, hogy a gépek könnyebbek legyenek. A projekt 50 százalékos tömegcsökkenést, és a munkaidő minimalizálását akarja elérni. Pont ezért helyettesítik a fémrészeket extra csúcsteljesítményű, termoplasztikus polimerekkel.

3dnyomtatas_muhold0.jpg

Az anyagokat tesztelték, és megfeleltek a nagyon szigorú követelményeknek: a belőlük készült nyomatoknak ellen kell állniuk az erős rezgéseknek, ultraibolya sugaraknak, elektromos kisüléseknek és a hőmérséklet gyors, drasztikus változásainak.

A műholdakban használt alkatrészeknek rezgéssel és indítóterheléssel kombinált űrkörnyezetben kell bizonyítaniuk. Két példacsoportot választottak ki: burkolatokat és tartószerkezeteket. Ezeket hasonlították össze korábbi műholdak fémes részeivel. A második csoportot szemléltető nyomat egyrészt sokkal komplexebb, mint az azonos rendeltetésű fémrész, másrészt 59 százalékkal könnyebb a hagyományos alumíniumváltozatnál. Az ultrapoliomerből printelt burkolat szintén könnyebb, de ennek ellenére ugyanazokat a funkciók kivitelezhetők vele, mint az eredeti alumíniummal.

A speciális infravörös IRES-C szenzor újratervezett burkolatához szénnel megerősített PEEK-t használtak, a szerkezet ismét könnyebb lett, alapfunkciói közül egyről sem kellett lemondani. Mivel az űrutazás során nagy a terhelés, a teszteknek átfogónak kell lenniük.

A miniFactory Ultra printerét a FreeDee forgalmazza Magyarországon. A gép a kínálat újdonsága.

Címkék: űrkutatás műhold polimer nyomtatóanyagok FreeDee

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2616488794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása