HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott „lakóház-közösség” Kaliforniában

ferenck 2021.03.17. 08:00

A Palari Csoport, egy fenntartható ingatlanokat fejlesztő oaklandi (Kalifornia) cég házakat épít, értékesít és kezel. Áramvonalas projektjeikben technológia, wellness és fenntarthatóság integrációjára törekednek.

A szintén oaklandi Mighty Business építéstechnológiai vállalat hasonló szellemben, a környezetbarát szempontok mellett esztétikumban és megfizethető árakban gondolkozik. Munkáikban fejlett technológiákat – 3D nyomtatást, robotikát és automatizációt – használnak, integrálnak. 3DP eljárásuk lehetővé teszi moduláris házak építését, kivitelezésük sokkal gyorsabb, mintha hagyományos eljárásokat alkalmaznának.

3dnyomtatas_epuletnyomtatas.jpg

Printereiken saját fejlesztésű hőre keményedő műanyag-kompozittal, „könnyű kőanyaggal” (Light Stone Material, LSM) nyomtatnak. Mivel az LSM UV-fényre keményedik meg, sokkal hatékonyabb a klasszikus építőanyagoknál.

A két hasonló profilú és küldetésű cég eldöntötte, hogy erőiket egyesítve, tizenöt nulla fosszilis energiát fogyasztó otthont építenek, amellyel létrehozzák az Egyesült Államok első nyomtatott „lakóház-közösségét.” A projekt nemcsak egy koncepció kivitelezhetőségének a bizonyítéka (proof of concept), hanem üzleti javaslat is egyben.

Kapcsolódnak egy, az utóbbi években elkezdődött, és hamarosan trenddé váló jelenséghez: additív gyártással építenek házakat. A kivitelezhetőség Kínától Kanadáig, többszörösen bebizonyosodott már, a következő lépés az iparrá válás, az AM építőipar kialakulása lesz.

Az együttműködés legfontosabb újítása a nyomtatás módja. Míg additív gyártással dolgozó sok építőcég a végleges helyszínen rakja le az alapanyagokat, addig a Palari csoport és a Mighty Business ipari környezetben előregyártja a lakásokat. Ezzel a megoldással a gépek és az anyagok megbízhatósága is nő, a házak hamarabb készülnek el, alacsonyabbak az építési költségek.

A költségeket az a tény is csökkenti, hogy a hagyományos eljárásokhoz kötelezően használt épületfa ára gyakrabban változik, mint a 3D nyomtatóanyagoké. A munka sokkal automatizáltabb, a munkaidő a printerek specifikációinak figyelembe vételével, pontosabban kiszámítható, mert az időjárás, a betegségek és az ipari feltételek kevésbé befolyásolják a kivitelezést.

Címkék: építészet építőipar innovátorok nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8016459540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása