HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mikro injekciótűk a koronavírus elleni oltáshoz

ferenck 2021.03.12. 08:00

Több mint egy évvel a pandémia kitörése és világjárvánnyá nyilvánítása óta, globális reményeinket a hatékony oltási kampányba vetettük, mert különben aligha tudunk visszatérni a régi életünkhöz. Gyógyszer-gyártók példátlan gyorsasággal állították elő a vakcinákat, a tömeges oltással viszont nemcsak logisztikai, szervezési problémákat kell megoldani.

Világszerte sok kutatócsoport foglalkozik a feladat különböző aspektusaival. A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem (CMU) által vezetett egyik új oltótechnikához 3D nyomtatással készült hibrid mikrotű-tömböket (Hybrid-MNA) használnak. A koncepció gyártási és immunológiai szempontból egyaránt hatékony.

3dnyomtatas_oltas_1.jpg

Az új megoldás a vakcinát a szervezetbe, a bőr rétegei közé (intradermálisan) kis dózisokban bejuttató eszközből áll, de a kis dózis ne tévesszen meg senkit sem, mert erős és hosszú ideig tartó immunitást ad a Covid-19 ellen. A technika előnye, hogy az eredeti dózis töredékének beadásával is védetté válunk, így pedig növelhetők az oltóanyag-készletek, kiküszöbölhetők a hiányok, többen és hamarabb sorra kerülhetnek.

A mikrotű az egyetem gépészmérnök-professzora, Burak Ozdoganlar munkáján alapul. A fejlesztők az eszköz gyártását is optimalizálják, 3D nyomtatást és robotikus automatizációt használnak hozzá. A szükséges mikroprecizitású és a gyártást költséghatékonnyá tevő 3DP technológiát a Boston Micro Fabrication (BMF) dolgozta ki.

A Hybrid-MNA-k másik nagy előnye, hogy könnyű tárolni és szállítani, ami megkönnyíti a használatát.

„A modern vakcina-technológiákban a fejlődés látványos, viszont még mindig 18. századi oltóeszközt használunk. A Hybrid-MNA megközelítéssel kisebb dózist kell beadni, az oltás fájdalommentes, és az eszköz potenciálisan önadagolóvá is válhat” – nyilatkozta Karl Ruping, a kutatásfejlesztésben partner Tiba Biotech vezérigazgatója.

Címkék: orvosi innovátorok koronavírus

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1616455932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2021.03.12. 13:45:39

globális reményeinket a hatékony oltási kampányba vetettük, mert különben aligha tudunk visszatérni a régi életünkhöz

Mármint ez az amit a politikusok lenyomnak az emberek torkán.

Szalay Miklós 2021.03.12. 19:57:22

A járvány és a hazai politika utóbbi időszakának lényeglátó elemzése. (Frissítve):

www.egyvilag.hu/index.shtml#jarvanypolitika

kvp 2021.03.12. 21:23:43

Ez a tu tomb valo a Gates fele, csak infrafenyben lathato mikrotetovalas felvitelehez. (ezt a mobilok kamerai latjak, az emberek szabad szemmel nem) Viszont a jelenleg hasznalt oltoanyagok mindegyikere ra van irva, hogy bor ala adni tilos, csak izomba szabad. Szoval erdekes fejlesztes, meg cimkezeshez hasznos is, de jelenleg oltasra nem hasznalhato. A sima kinai, 50-es evekbeli formatervezesu fecskendo meg igen es azt nem 3d nyomtatjak csigalassan, hanem szalagon keszul.
süti beállítások módosítása