HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Markforged gépekkel nyomtatnak robotalkatrészeket űrkutatáshoz

ferenck 2021.02.24. 08:00

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának Fejlett Védelmi Kutatások Ügynöksége, ismertebb nevén a DARPA Földalatti Kihívást hirdetett teljesen autonóm robotrendszereknek. Űrmissziók, a Hold, a Mars és más távoli bolygók felderítése közben ezekben a mostoha környezetekben, például barlangokban kell átmenniük, pontosan navigálniuk.

A hároméves kihívásban – versenyben – tíz csapat vesz részt. Egyikük, a NASA Sugárhajtású Laboratóriuma (JPL), az MIT, a Caltech, a dél-koreai KAIST és a svéd Lulea Műszaki Egyetem hatvan kutatójából, mérnökéből álló CoSTAR robotjához a Markforged 3D nyomtatóit használják.

3dnyomtatas_darpa.jpg

Az amerikai cég egyben a csapat beszállítója és szponzora is. (A Markforged termékeit a FreeDee forgalmazza Magyarországon.)

A Földalatti Kihívás három terepből, alagútból, városi közegből és barlangból áll. A végső megmérettetésen a robotok más környezetben és körülmények között bizonyíthatnak.

3dnyomtatas_darpa0.jpg

Egy kompetitív rendszernek mindet abszolválnia kell, a CoSTAR eddig már több gyors iteráción esett át, egyre eredményesebb. 3DP nélkül viszont nem lenne az.

A Boston Dynamics legendás robotját Spotot vették alapul, a nehezebb terepekhez viszont módosítaniuk kellett rajta, például könnyű, de működő extra alkatrészekre, tartókra, burkolatokra srb. volt szükségük. Ezekhez kellettek a Markforged printerei és az Eiger szoftver. Kiderült, hogy a printelt darabok – összesen tizenöt – jobban teljesítenek, mint a hagyományos módszerrel, alumíniumból készültek.

A Nebula nevű robot 7 ezer lidar érzékelőjéhez is 3D nyomtatással készítettek szénszállal megerősített anyagból dobozt.

Az első két forduló előtti éjszakákon a hotelszobában nyomtatták a másnap a terepen használt alkatrészeket, pótalkatrészeket, amelyeket ugyan értek ütések, viszont nem hibásodtak meg, és így bármikor újrahasználhatók. Azaz bizonyítottak.

A csapat bizakodik, hogy Nebulát az autonóm gépi rendszerek iránt régóta érdeklődő NASA űrmisszióin fogják használni, és a messzi planéták idegen környezetében a földön kívüli élet kutatásában segédkezik majd.

Címkék: űrkutatás robot NASA DARPA FreeDee Markforged

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8716436124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása