HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A világ első dupla kéz- és arcátültetése, 3D nyomtatótechnológiákkal

ferenck 2021.02.08. 08:00

A New York Egyetem orvosi központja, a NYU Langone sebészei, a Materialise mérnökeinek segítségével múlt héten egy súlyos autóbalesetet szenvedett 22 éves betegen hajtották végre a világ első dupla kéz- és arcátültetését. A siker nagymértékben a 3D nyomtatótechnológiáknak, az általuk garantált személyre szabható megoldásoknak köszönhető.

A 3DP egyik úttörője, a belga Materialise technikái biztosították a komplex műtét gyors és pontos kivitelezését. Az átültetésektől a beteg életfunkcióinak, kinézetének és életminőségének jelentős javulását várják.

3dnyomtatas_surgery.jpg

A csapatnak ugyan 14 hónapja volt az előkészületekre, viszont mihelyst találtak egy jó donort, 24 órán belül kellett lépniük. A Materialise szakemberei a páciens CT-szkenjei alapján készítették el az anatómiát, csontstruktúrát pontosan, részletesen visszaadó egyedi 3D modellt, amellyel a sebészek és a klinikai személyzet már tervezhetett, potenciális forgatókönyveket dolgozhatott ki.

Ezek után tudtak dönteni az operáció lebonyolítási módjáról, és találhattak ki pontos sebészi tervet. 3D modellezés nélkül képtelenek lettek volna rá.

3dnyomtatas_surgery0.jpg

A képalapú tervezés és az orvosi 3D nyomtatás a NYU Langone tudósai szerint forradalmasítja a mindig az adott egyénre kidolgozott egészségügyi beavatkozásokat, ráadásul ennyire precíz előkészületek mellett az operációt végző szakemberek is magabiztosabbak. Vezető kórházak pont ezért alkalmazzák előszeretettel a 3D megoldásokat, és mert így előrejelezhetőbb az egész műtét.

A technológia az orvosi implantátumok kiválasztásakor, optimális anatómiai elhelyezésük eldöntésénél szintén felbecsülhetetlen segítséget nyújt.

Mihelyst kész volt a sebészi terv, a Materialise kinyomtatta a műtéthez használt anatómiai modelleket és egyes műszereket is. Az egyiket csontrészek betegspecifikus pozícionálásához és rögzítéséhez használták. Az új technikai eszközök nyújtotta precizitással jelentősen lerövidítették a műtétet, amely így sokkal hamarabb véget ért, mintha hagyományosabb megoldásokat választanak volna.

Címkék: orvosi sebészet impantátum Materialise

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9316417486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása