HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Év végén nyílik a világ első nyomtatott iskolája

ferenck 2021.02.01. 08:00

Ha a pandémia miatti helyzet engedi, és remélhetőleg akkor már engedni fogja, 2021 decemberében megnyitja kapuit a világ első (részben) 3D nyomtatással készült iskolája.

Az ilyen újdonságok hallatán, rögtön elkezdünk találgatni, hogy hol. Egyesült Államok? Kína? Valamelyik uniós ország? Dubai? Esetleg Szingapúr? Vagy Tajvan?

Egyik sem találna, és magunktól aligha jönnénk rá, mert az új építménynek a földkerekség egyik legszegényebb és kifejezetten low-tech országa, Madagaszkár ad majd otthont.

3dnyomtatas_madagaszkar.jpg

Az ötlet a coloradói Maggie Grouté, aki mindössze tizenöt éves volt a Thinking Huts startup alapításakor. Hat év telt el azóta, és most, partnereivel, a finnországi Hyperion Robotics-szal és a nemzetközi (San Francisco, Lisszabon, Párizs székhelyű) építészeti Studio Mortazavival a szó szoros és elvont értelmében is iskolateremtő projektbe vágott. Egyrészt az oktatást akarják hozzáférhetőbbé tenni – ami szegény országokban egyáltalán nem egyértelmű –, másrészt 3D nyomtatással kívánják ezt elérni.

A koronavírus-járvánnyal világszerte súlyosbodott az oktatás helyzete. Összesen kb. 1,2 milliárd gyereknek változott meg az élete, de mintegy 260 millióan semmiféle oktatáshoz nem férnek hozzá. A szituáció Madagaszkáron rosszabb, mint szinte bárhol másutt.

A Thinking Huts célja iskolák nyomtatása, az indiai-óceáni szigeten sem egyet terveznek. Ugyanakkor a környezet, a szükséglet, a relatíve stabil politikai helyzet, a lassan, de fejlődő gazdaság és a helyi megújuló energiákban rejlő potenciál miatt a helyszín tökéletesen passzol az elképzelésekhez, az első 3D nyomtatott iskolához.

A méhkaptár-formájú épületet extrudálás-alapú printerrel készítik. Egyes részeit, például a tetőt, ajtókat, ablakokat stb. hagyományos megoldással, és mindet ottani anyagokból. A Thinking Huts le is szerződött helyiekkel, megtanítják nekik a gépek használatát, hogy későbbiekben maguk is printelhessenek – például további iskolákat. A méhkaptár-szerkezet pedig azért jó választás, mert bármikor bővíthető tovább.
Miért 3D nyomtatás?

Mert kevesebb beton kell hozzá, rövidebb ideig tart, az általuk használt keverék bírja a környezeti hatásokat, és kisebb a széndioxid-kibocsátás is, mintha sima betonnal dolgoznának – magyarázza Grouté.

Címkék: oktatás beton épületnyomtatás Afrika

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1516408692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása