HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Dinoszaurusz-agy 3D szkenneléssel

ferenck 2020.12.18. 08:00

A bristoli dinoszaurusz néven is ismert és kb. 205 millió éve élt Thecodontosaurus agyának rekonstruálásával, tudósok szerint eddig tévedhettek az ősállatok életmódjával kapcsolatban.

Korábban főként kőzetek alapján tanultak róluk, most viszont a Bristoli Egyetem egyik kutatócsoportja tovább lépett: a koponya belsejét vizsgálva, rekonstruálták az állat agyát. Az agyon keresztül egyértelműen sokkal többet tudhatnak meg, „belülről” juthatnak információkhoz a Thecodontosaurusok életéről.

A technológiák fejlődésével, új módszerek megjelenésével a tudósok inkább frissítik az ismereteiket, minthogy kizárólag fizikai szerkezetek alapján hozzanak messzemenő következtetéseket, ugyanakkor eddig nem ismert tények is kiderülnek.

3dnyomtatzas_dino.jpg

A bristoli kutatók részletes 3D szkent készítettek a jó állapotban fennmaradt kőzet azon üreges részéről, ahol az állat agya volt. És ekkor jött a meglepetés. Ugyanis régóta tényként kezelték, hogy a kutya méretű dinoszaurusz négykézláb járt, és közeli rokonaihoz hasonlóan, csak növényt evett.

Az agy mérete és formája viszont arra enged következtetni, hogy a Thecodontosaurus négy helyett két lábon járt, és alkalomadtán bizony húst is evett.

„Az agy elemzéséből sok izgalmas dolog derült ki, egyesek pedig egészen döbbenetesek voltak. Például az, hogy négykézláb járó későbbi rokonaival ellentétben, ez a dinoszaurusz csak két lábon mozgott” – magyarázza a kutatást vezető Antonio Ballell.

A felfedezésben a 3D szkennelésnek oroszlánrész jutott. A kövületet közelebbről vizsgálhatták, és a veszély kockázata nélkül tehették, nem kellett félniük, hogy kárt okoznak benne.

A valódi agy ugyan régen eltűnt, szoftveres úton viszont újraalkotható. Maga a koponya remek állapotban maradt fenn, össze is hasonlították más dinoszauruszokéval, és a sok hasonlóság mellett csak a Thecodontosaurusra jellemző tulajdonságokat is észrevettek.

Címkék: őslénytan 3D szkennelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6616344172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása