HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

MakerBot-technológia 2021-es holdmisszióhoz

ferenck 2020.12.11. 08:00

A massachusettsi rakétameghajtó-specialista Triton Űrtechnológiák 3D nyomtatással készítette el egyik ügyfelének egy 2021-es holdmisszió szelep-prototípusát. A printeléshez a desktop gépeket fejlesztő MakerBot METHOD X-ét használták.

Az eredmény minden igényüket kielégítette, a munkafolyamat napok helyett órákig tartott.

„Egyik ügyfelünk 2021-ben a Holdra készül, és megbízott, hogy csináljunk neki néhány szelepet. Működő prototípust akartunk, le akartuk ellenőrizni, hogy a részek passzolnak egymáshoz, és a belső részek is funkcionálnak” – nyilatkozta Luke Volby, a Triton főnöke, aki nagyon elégedett a METHOD X-szel.

3dnyomtatas_triton.jpg

A MakerBot 2019 augusztusától forgalmazza a gépet, elődje az egy évvel korábban indult METHOD volt. A két printer közötti legfontosabb különbség, hogy az X több nehezen kezelhető anyaggal elboldogul. Eleve a desktop és az ipari rendszerek közötti rés betöltésére találták ki, lényegében ipari 3D nyomtató profi gyártóknak. A Polymaker nyomtatóanyag-fejlesztő idén három polikarbonát-matériát talált ki a printerre, amely így már kilenc anyaggal dolgozik.

A Triton korábban nagyméretű ipari printereket használt, és érdekelte őket, hogy desktop gépen is készíthető jó prototípus, vagy sem. Prototípusaikhoz alumíniumlemezeket dolgoztak meg, egyik beszállítójuk két-három nap alatt csinált meg egyet, ráadásul egy csomó anyag kárba is veszett.

Másik opcióként a printelést kiszervezhették volna valamelyik 3DP szolgáltató-irodának, de a munka úgy is tovább tart, és a végeredmény minőségében sem lehetnének biztosak.

Végül házon belül oldották meg. A folyamatot teljesen ellenőrzés alatt tartották, rögtön flexibilisebb lett az egész. Komplexebb geometriák dolgozhatók ki, kevesebb a komponens. Prototípusuk jól sikerült, megfelel az űripar szigorú követelményeinek, ami a METHOD X dicsérete is. Oldódó segédanyagot használtak, így a részeket kevésbé kellett kitölteni, behomokozni stb.

A MakerBot termékek magyarországi forgalmazója a FreeDee Printing Solutions.

Címkék: űrhajózás nyomtatók MakerBot FreeDee

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5916322830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása