HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Programozható nyomtatószálak

ferenck 2020.11.05. 08:00

A legtöbb 3D nyomtató polimer-szálakkal működik. Ha mást is szeretnénk használni, az egyszerűbb gépeknél bonyolódik a helyzet, mert különféle anyagokat kellene a nyomtatóágyban összekombinálni.

Ez többféleképpen lehetséges, viszont mindegyik megoldás költséges. Egy új kutatás során viszont kiderült, hogy különösebb anyagi ráfordítás nélkül is lehetséges.  

A japán Meiji és az Oszaka Egyetem, valamint a Texas A&M Egyetem kutatói által közösen fejlesztett technika, szoftver ugyanis a legtöbb (de nem az összes) egyszerű 3D nyomtatót többféle anyaggal működő géppé teszi. Figyelemreméltó, hogy mindez a hardver megváltoztatása nélkül, szoftverrel és manuális munkával történik.

3dnyomtatas_filament_1.jpg

A folyamat két lépésből áll.

Első lépésben különböző anyagokból álló nyomtatószálat (filament) printelünk, majd ugyanabból a szálból készül el a többféle anyagot tartalmazó nyomat. Az anyagok összekeveréséhez viszont sok számítást kell végezni, hogy pontosan – azon a ponton és olyan hosszúságban, ahol és amelyre szükség van – be lehessen őket programozni a szálba.   

A kutatók bemutatták, hogy egy ilyen, általuk „programozhatónak” nevezett szál akár hatféle anyagot is tartalmazhat (elvileg többet is, ők hatig jutottak el).

Az első lépés spirális. Az anyagokat külön-külön adagoljuk, egyszerre csak egyfajtát. Amikor kész vagyunk vele, manuálisan betöltjük a következőt. A printer a megfelelő pontokon fűzi az előzőhöz. Utána többször megismételjük ugyanezt.  

Miután az utolsó anyagot hozzáadjuk a szálhoz, az anyagok, rétegeik közötti átmeneti pontok összekapcsolásával, a végső lépést a printer végzi el, teljesen egyberakja a filamentet. Még akkor is sok az átmeneti lehetőség, ha a tárgy relatíve egyszerű.

A kész nyomathoz, a printelt szálat kiemelik a nyomtatóágyból, a gépet visszaállítják, majd a filamentet beleadagolják, és elkezdődik az óhajtott tárgy előállítása.

Jó hír, hogy a szoftverhez bárki ingyen hozzáférhet.

Címkék: szoftver innovátorok Japán nyomtatóanyagok multi-material nyomtatószálak nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2216270432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása