HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Tejalapú édességek 3D nyomtatással

ferenck 2020.09.25. 08:00

Extrudáló nyomtatótechnológiákkal sokszor készítenek kaját, a printelési folyamat közben viszont annyi hő generálódik, hogy a hőmérsékletre érzékeny összetevők, például a tej nem használható.

A szingapúri Technológia és Design Egyetem kutatói a teljes folyamat helyett a desszertek alapját adó tejporon változtattak: ehető „tintát” készítettek belőle. Így cselezik ki a melegedő FDM gépeket, legtöbbször ugyanis azokat használják ételnyomtatáshoz: mert nem drágák, és mert jól kezelik a folyadékalapú összetevőket.   

„Rájöttünk, hogy a hideg extrudálás nem ront a tej hőmérsékleti változásokra érzékeny tápanyagain. A technikában nagy a potenciál, szemre tetszetős élelmiszerek készíthetők, kontrollált összetevőkkel, egyéni megrendelés szerint kialakítva. Kórházakban felszolgált, speciális étrendre kialakított kaják printelhetők vele” – magyarázza Michinao Hashimoto, a kutatás egyik vezetője, az azt bemutató tanulmány társszerzője.

3dnyomtatas_singaporefood.jpg

Viszont, ha ezzel a technikával dolgoznak, több adalékanyagot kell használniuk, amivel megváltozik a folyadék reológiai felépítése. (A reológia az anyagok folyási tulajdonságaival foglalkozó tudomány.)

Korábbi tanulmányokból kiderült, hogy ezekkel a módosításokkal nő a nyomat szerkezeti integritása, a nyomtathatóság miatti optimalizálás azonban aprólékos és időigényes munka.

A szingapúri kutatók ezért találták ki a reológiai elvárásoknak megfelelő, adalékanyag-mentes egyedi „ételtintákat.” Az ideális festékösszetételhez változatos reológiai tulajdonságokkal rendelkező tintákat készítettek, amelyeket hálószerű szerkezetek nyomtatásával teszteltek, míg rá nem találtak az optimális változatokra.

A tejtintákat egy sütemény printelésével értékelték ki. Fecskendőkkel és tintapatronokkal felszerelt printerrel dolgoztak, a formák csokoládé-, kókuszdió- és sziruprétegeket tartalmaztak. A desszertvariációkhoz különböző textúrákat dolgoztak ki.

Végül két tinta lett a befutó, adalékanyagok nélkül is teljesen kompaktok maradtak. A kutatók munkájukat sikeresnek tartják, mert optimalizált, egyszerű és kevesebb időt igénylő alternatívát kísérleteztek ki.

Rossz hír, hogy a tintákat az élelmiszeripar helyett valószínűleg inkább az egészségügyben fogják használni.

Címkék: egészségügy édesség Szingapúr nyomtatóanyagok ételnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr616211916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása