Extrudáló nyomtatótechnológiákkal sokszor készítenek kaját, a printelési folyamat közben viszont annyi hő generálódik, hogy a hőmérsékletre érzékeny összetevők, például a tej nem használható.
A szingapúri Technológia és Design Egyetem kutatói a teljes folyamat helyett a desszertek alapját adó tejporon változtattak: ehető „tintát” készítettek belőle. Így cselezik ki a melegedő FDM gépeket, legtöbbször ugyanis azokat használják ételnyomtatáshoz: mert nem drágák, és mert jól kezelik a folyadékalapú összetevőket.
„Rájöttünk, hogy a hideg extrudálás nem ront a tej hőmérsékleti változásokra érzékeny tápanyagain. A technikában nagy a potenciál, szemre tetszetős élelmiszerek készíthetők, kontrollált összetevőkkel, egyéni megrendelés szerint kialakítva. Kórházakban felszolgált, speciális étrendre kialakított kaják printelhetők vele” – magyarázza Michinao Hashimoto, a kutatás egyik vezetője, az azt bemutató tanulmány társszerzője.
Viszont, ha ezzel a technikával dolgoznak, több adalékanyagot kell használniuk, amivel megváltozik a folyadék reológiai felépítése. (A reológia az anyagok folyási tulajdonságaival foglalkozó tudomány.)
Korábbi tanulmányokból kiderült, hogy ezekkel a módosításokkal nő a nyomat szerkezeti integritása, a nyomtathatóság miatti optimalizálás azonban aprólékos és időigényes munka.
A szingapúri kutatók ezért találták ki a reológiai elvárásoknak megfelelő, adalékanyag-mentes egyedi „ételtintákat.” Az ideális festékösszetételhez változatos reológiai tulajdonságokkal rendelkező tintákat készítettek, amelyeket hálószerű szerkezetek nyomtatásával teszteltek, míg rá nem találtak az optimális változatokra.
A tejtintákat egy sütemény printelésével értékelték ki. Fecskendőkkel és tintapatronokkal felszerelt printerrel dolgoztak, a formák csokoládé-, kókuszdió- és sziruprétegeket tartalmaztak. A desszertvariációkhoz különböző textúrákat dolgoztak ki.
Végül két tinta lett a befutó, adalékanyagok nélkül is teljesen kompaktok maradtak. A kutatók munkájukat sikeresnek tartják, mert optimalizált, egyszerű és kevesebb időt igénylő alternatívát kísérleteztek ki.
Rossz hír, hogy a tintákat az élelmiszeripar helyett valószínűleg inkább az egészségügyben fogják használni.