HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Marha carpaccio, marhahús nélkül

ferenck 2020.08.25. 08:00

Megsüvegelendő trend a hús- és halpótló élelmiszerek, például ugyanazt az ízt elérő burgerek és steakek elkészítése. A környezet- és állatvédelmi szempontoknak megfelelő, aprólékos munkával előállított kajákhoz 3D bionyomtatást használnak.

A fenntartható fejlődéshez sok szálon kapcsolódó folyamat az élelmiszeripar megújulását is eredményezheti. A kísérletek egyik legfőbb terepe Izrael, ahol évek óta több startup próbálkozik (például a SavorEat vagy a világűrbeli ételnyomtatással kacérkodó Aleph Farms) laboratóriumban tenyésztett „húsokkal.” A vágóhíd mindegyiknél kimarad, jelenleg gyerekcipőben járó technikáik egyszer még a nagyüzemi állattartás komoly alternatíváivá is válhatnak.

Egyelőre azonban messze vagyunk ettől.

3dnyomtatas_carpaccio.jpg

A Meat-Tech 3D szintén az élelmiszeripart 3D bionyomtatással átalakítani akaró startupok közé tartozik. A cég komoly lépést tett céljai felé, ugyanis nemrég bejelentette, hogy őssejt-alapú vékony és egységes hússzövetet sikeresen kinyomtatott.

Ipari 3D nyomtatófolyamat kidolgozását célzó többéves stratégiájuknak ez az eddigi legfontosabb állomása. A technológiával egyetlen állat levágása nélkül fog készülni ehető marhahús, a kezdeményezés neve: Carpaccio projekt.

A vékony réteg több sejttípusból áll össze, amelyeket egyesítenek, majd zsírt és izmot tartalmazó szövetté tenyésztenek.

Steven H. Lavin elnök elmondta: a tervezettnél hamarabb jutottak el eddig, bebizonyítva, hogy képesek létrehozni a szükséges szöveteket.

A „hús” carpacciora emlékeztet, és az őssejtekből létrehozandó zsír- és izomsejtekkel válik lehetővé az izomrostok és a zsírszövetek szintézise. A húsvér állatban ugyanez történik.

A kísérletből az is kiderült, hogy a cég biotinta-szerű anyagaiban komoly lehetőségek rejlenek, szövetféle szerkezetek alakíthatók ki velük. Bionyomtató technológiájukkal a sejteket nagyon pontosan tudják elrendezni. Az elrendeződés segíti a későbbi sejtegyesülést.

Címkék: környezetvédelem élelmiszer bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8816173406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása