HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott ujjlenyomattal játszható ki a biometrikus azonosítás

ferenck 2020.08.19. 08:00

A jelszót helyettesítő biometrikus azonosító rendszerek hatékony védelmet jelentenek rosszindulatú hackerek támadásaival szemben. Ezek egyike az ujjlenyomat (bár az arcalapú, a hangazonosítás, a retina-szken még biztonságosabb), például okostelefonunkra vagy banki alkalmazásokba is beléphetünk vele.

Több módszert dolgoztak ki a feltörésükre, és az ujjlenyomat 3D nyomtatótechnológiával történő lekoppintásával elég sokan kísérleteznek. A 3DP lényegében bárkinek lehetővé teszi, hogy megpróbálkozzon a hackeléssel, és kamu ujjlenyomattal hozzáférjen tiltott rendszerekhez.

3dnyomtatas_ujjlenyomat0.jpg

A Bern-székhelyű multinacionális Dreamlab Technologies és Yamila Levalle 3DP specialista egy augusztusi virtuális biztonsági konferencián be is mutatták, hogy Levalle hogyan játszotta ki az ujjlenyomat-azonosítást. UV műgyanta alapú sztereolitográfiás printer és kb. 10 dollárnyi anyag kellett hozzá.

A szenzorra koncentrált, nem akarta helyettesíteni, csak át akarta verni. Az ujjlenyomat-szkennerek bonyolult algoritmusokat használva mérnek, azonosítanak és elemeznek megkülönböztető jegyeket.

3dnyomtatas_ujjlenyomat.jpg

Először hagyományos módszerekben gondolkozott, majd azon töprengett, hogy ezeket az eljárásokat hogyan tökéletesítse és gyorsítsa fel 3D nyomtatással. Printerével, UV-s műgyantával, az ujjlenyomatot digitálisan feljavító szoftverrel, Tinkercad 3D CAD tervezőprogrammal, tintákkal és tükrökkel dolgozott. A pontossághoz makró funkcióval rendelkező fényképezőgép, az optimalizáláshoz grafikus szoftverek, például Python kellett.

Mihelyst a feljavított jpg fájlt svg-vé konvertálta, majd Tinkercadba importálta, hamar megalkotta az ujjlenyomat 3D modelljét. Levalle szerint ez a legfontosabb lépés, mert itt dől el, hogy a szélesség és a hosszúság mikron mérettartományban is azonos lesz az eredetivel, és csak ebben az esetben tudja átverni az azonosító érzékelőket, szkennereket.

Végül 25 mikronos precizitással dolgozott, ami a célnak meg is felelt. Utolsó lépésként két 3D modellt készített: egy üreges negatívat az öntéshez és egy pozitívot a közvetlen teszthez. Utána jöhetett a printelés, majd az utómunkálatok.

Tíz próbálkozással érte el mindenből (nyomtató beállítása stb.) az optimumot.

Címkék: szoftver biztonság ujjlenyomat Tinkercad

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4816167076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása