HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással újul meg a terméktervezés?

ferenck 2020.08.17. 08:00

A Stratasys többanyagos és többszínű PolyJet 3D nyomtatótechnológiájával annyira varázslatos nyomatok is készíthetők, hogy sok művészt és designert rabul ejtett az eljárás. Legutóbb az MIT Médialaboratóriumának két tervezője, Jiani Zeng és Honghao Deng hozott létre vele teljesen új esztétikumot képviselő darabokat.

Projektjük címe „Csalóka anyagok” (Illusory Materials), a J8 Series printerrel a terméktervezés eddig nem ismert, csak többanyagos géppel megvalósítható perspektíváit kívánták megmutatni. Dinamikus designjukkal a felhasználók elektronikus és robotikus segítség nélkül léphetnek interakcióba.

Munkájukat az úgynevezett lentikuláris nyomtatótechnika ihlette meg. A többszáz lencsével szemünk két képet lát, a képeknek van mélysége, amelyet különféle perspektívákból különféleképpen érzékelünk. Egy így készült hirdetés például annak függvényében változik, hogy milyen szögből nézzük.

3dnyomtatas_voxel.jpg

Zeng és Dong a voxelekig ment le, rétegről rétegre haladtak, hogy elérjék ezt a speciális, gyűrűző – és mágikus – hatást.

Képzeljünk el csak a digitális világban létező, „lehetetlen” anyagokból készülő közönséges tárgyakat. A jövőben a tervező manipulálhatja az anyagok színét, textúráját és visszaverő-képességét.

A változások egyrészt időbeliek, másrészt nézőpont-függők, harmadrészt a kettő együtt. A színalkotás nem a rétegek vegyi jellemzőitől, hanem a nyomtatott lencsék és a színblokkok kombinációitól függnek, míg a fényhatások bármely általunk tervezett 3D felületen tesztelhetők. Minden illuzórikus: a láthatatlan anyag informatív, a kemény tárgyat puhának érezzük és így tovább.

A darabok két főrészből állnak: a felső réteg áttetsző (VeroClear), az alatta lévő alap színes (VeroVivid) anyagból tevődik össze.

A tervezők kidolgozták az ideális lencsék geometriáját kiszámító folyamatokat is, azaz technikájukat más designerek szintén munkájukba integrálhatják, s hozhatnak létre vele például mozgatható mintázatokat, interaktív üzeneteket, az érintést érzékelő, arra reagáló képi effektusokat. A tervezésben korábban ismeretlen anyagokkal, textúrákkal próbálkozhatnak, és alkalmazhatják azokat valódi, fizikai termékekre.

Címkék: anyagtudomány terméktervezés MIT Stratasys nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2316165042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása